Kako je Tito davne 1946. dobio trg u Zagrebu

Dok zagrebačka Skupština raspravlja o promjeni imena Trga Maršala Tita u Trg Republike Hrvatske, vrijedi zaviriti u arhivske spise iz vremena kada je Tito dobio trg.

Staljin i Crvena Armija

Gradski Narodni odbor 3. svibnja 1946. na izvanrednoj i svečanoj sjednici izmijenio je ime 21 ulici i trgu. Trg I, koji se u zapisniku naziva još i Trg oko kazališta i Kazališni trg, dobio je ime Trg maršala Tita. Svoje mjesto dobili su i mnogi drugi tadašnji zaslužnici, a neki od njih se nisu dugo zadržali na zagrebačkom zemljovidu. Krešimirov trg ponio je ime Trg generalissimusa Staljina, a Zvonimirova ulica dobila je ime Ulica Crvene Armije. Već dvije godine kasnije, Crvena Armija nestala je pa je sadašnja Zvonimirova nosila ime Ulica socijalističke revolucije, popularnije Socka.

Maknut i Jelačić

Na istoj sjednici promijenjeno je ime Jelačićevom trgu u Trg Republike. Zloglasni Trg N, kojeg još nazivaju i imenom Trg oko Džamije, postao je Trg žrtava fašizma. Taj trg Tuđman je preimenovao u Trg hrvatskih velikana, no nakon velikih prosvjeda tek je 2000. godine ponovno dobio ime u spomen na sve zagrebačke žrtve fašizma. Trg II, Gimnazijski trg ili Wilsonov trg, kako ga još nazivaju u zapisniku, dobio je ime Trg Franklina Roosevelta. Na toj je sjednici jedino Churchill od velike trojke ostao bez spomena na zagrebačkim ulicama.

Neke i danas nose ista imena

Neke tada imenovane ulice i danas nose ta imena. To su Praška, Varšavska, Masarykova i Ulica Božidara Adžije. Za Masarykovu je Zlatko Hasanbegović, predlagatelj promjene imena Trga maršala Tita najavio da mu se ne sviđa, a kako je krenuo mogao bi po ovom popisu nastaviti mijenjati imena.

Tulum za promjene imena

Promijenjeno je puno imena toga dana, no to nije jedino o čemu je Narodni odbor raspravljao. Odlučivali su o podjeli darova oslobodiocima Zagreba, ali u zapisniku ne piše što su im darovali za Dan oslobođenja 8. svibnja. Povodom prve obljetnice oslobođenja Zagreba odlučeno je da se po svim rajonima održe zabave uz proglašenje novih imena ulica i trgova te da se u pet sati poslijepodne priredi primanje u hotelu Esplanade, a u navečer u kazalištu svečana predstava.