Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

KAKAV KRALJ, OVO JE POVIJESNA REČENICA: “Trebamo osnovati novi NATO, ali bez SAD-a”

Must Read

Mađarski premijer Viktor Orban pozvao je Europsku uniju da stvori sigurnosno tijelo poput NATO-a, ali bez Sjedinjenih Američkih Država.

“Europski NATO bio bi rješenje. Već sam ga predložio 2012.”, istaknuo je Orban u intervjuu za švicarski tjednik Die Weltwoche, dodavši da bi europske zemlje trebale biti spremne braniti se same. “SAD i EU plaćaju različitu cijenu rata i zadnju riječ u svemu imaju Amerikanci, a ne Europljani”, dodao je.

U istom intervjuu Orban je zaključio da bi Moskva mogla imati poteškoća u sljedeće dvije-tri godine. No, dodao je, “situacija će se opet promijeniti nabolje jer Rusi znaju učiti i prilagođavati se poteškoćama i ne treba ih podcjenjivati”.

Jedan od rijetkih Putinovih saveznika u Europi

Orban, inače jedan od rijetkih Putinovih saveznika u Europi, u nedavnom je obraćanju javnosti rekao da Europa tone u rat.

“Svi vidite da nas žele uvući u rat i žele da se pridružimo proratnim zemljama”, rekao je. Ponovio je kako njegova zemlja svakog dana mora trpjeti provokacije. “Tražim od vas da ne nasjedate na provokacije i trebamo se držati interesa Mađarske u političkoj areni”, dodao je.

Orban je poručio kako njegova vlada “s ozbiljnom zabrinutošću promatra” kako Europa postupno “tone u rat”, napominjući da nekoliko zemalja šalje tenkove i razmišlja da Ukrajini dostavi borbene zrakoplove.

Rekao je da je čak bilo onih koji su željeli poslati vojsku u Ukrajinu. Istaknuo je kako su Mađari na izborima u travnju prošle godine, što je potvrdila i vladina javna anketa, odlučili da Mađarska “ostane izvan rata” i da ne isporučuje oružje.

Kineski mirovni plan nazvao je važnim, dodavši da ga Mađarska podržava. Naglasio je da su zemlje poput Mađarske, koje moraju uvoziti većinu svoje energije, posebno “izmučene inflacijom”.

- Advertisement -

26 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

26 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Ako Kamala Harris zamijeni Bidena, istraživanje pokazuje da bi se vodstvo Trumpa u anketama samo povećalo

Nakon katastrofalne izvedbe predsjednika Joea Bidena u debati, istraživanje je pokazalo da bi se, ako ga demokrati odluče zamijeniti...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -