Subota, 13 srpnja, 2024

Julian Assange dobio državljanstvo Ekvadora

Must Read

Agencija Reuters u registru građana Ekvadora na kojem su ekvadorski državljani pronašla ime Julian Paul Assange.

Ime osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea našlo se u bazi podataka građana Ekvadora, podstičući spekulacije o tome da je možda dobio državljanstvo te zemlje.

Assange je više od pet godina u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, gdje mu je dodijeljen azil 2012. godine, kako bi izbjegao hapšenje u Velikoj Britaniji i izručenje Švedskoj.

Iako je agencija Reuters u registru građana Ekvadora na kojem su ekvadorski državljani pronašla ime Julian Paul Assange, glasnogovornica registra nje željela odgovoriti na pitanje da li je on dobio državljanstvo.

Prema navodima ekvadorskih medija, Assange je na Twitteru objavio fotografiju na kojoj je u dresu ekvadorske nogometne reprezentacije.

Assange bez komentara

Međutim, ni on, ni njegovi advokati nisu željeli odgovoriti na zahtjev za komentar.

Ministarstvo vanjskih poslova Ekvadora saopćilo je da nastoji riješiti Assangeovu situaciju, ali nije pomenulo pitanje državljanstva, niti je željelo komentirati ove navode.

Premda je Švedska u međuvremenu makar privremeno odustala od istrage, britanski zvaničnici ističu da će uhapsiti Assangea ako izađe iz ambasade zbog nepojavljivanja pred sudom nakon što mu je određena kaucija.

Assange strahuje da bi mogao biti izručen SAD-u zbog objavljivanja povjerljivih dokumenata.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Otvoreno balkansko biciklističko prvenstvo na Blidinju

Organizatori manifestacije Blidinje Bike Festival, koja je danas sedmu godinu zaredom, prvi put kao događaj više razine odnosno kao...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -