Utorak, 18 lipnja, 2024

ČOVIĆ: Ne mogu Beograd,Ankara i Zagreb utjecati na glasove u BiH

Must Read

SARAJEVO – Nakon što su britanski lordovi u izvještaju o BiH kazali da “Dragan Čović koketira sa trećim entitetom u BiH”, na pitanje da li je za treći entitet predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) je rekao:

“Pomalo je besmisleno reći da neko koketira sa nekim entitetom. Tražimo najbolje rješenje za BiH. Jedno od rješenja je da bi se osigurala jednakopravnost hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda u BiH je organizirati drugačije BiH jer ovako sigurno ne funkcionira osobito u području Federacije BiH. Na tom planu radimo već desetak godina, da podsjetim na Prudski proces i dogovore i sve što se radilo. Tragamo za rješenjima. Hoće li biti tri, četiri ili pet tih entiteta kojima možemo osigurati apsolutnu jednakopravnost tri naroda, jednostavno da konstitutivni narod bude adekvatno legitimno zastupljen, a sa druge strane da imamo funkcionalnu i moderno organiziranu BiH je drugo pitanje”.

Čović je u intervjuu za N1 istaknuo da sa članom Predsjedništva BiH i liderom SDA Bakirom Izetbegovićem nema problema u komunikaciji.

“On ima jedan zadatak, a ponekad mi se čini da ja imam potpuno drugačiji zadatak od onoga što on radi, da su nam taktike da se ostvare naše političke strategije potpuno različite. Naravno da tu dolazi do problema, ali to neće umanjiti moj afinitet prema odnosu prema BiH kao domovini. Ona može preživjeti i preživjet će kao moderno organizovana država u kojoj će Hrvati, Bošnjaci i Srbi biti ustavno jednakopravni”, kazao je Čović.

Na pitanje da li se čuo sa predsjednicom Hrvatske pošto je ona posjetila Tursku gdje je navodno išla lobirati da turski predsjednik Erdoan utječe na Bakira Izetbegovića u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH, Čović je odgovorio:

“Osobno s kim se čujem naravno da ću to držati za sebe jer su to privatni razgovori. Imam redovitu komunikaciju sa predsjednicom Grabar-Kitarović, predsjednikom Sabora Jandrokovićem, predsjednikom Vlade Plenkovićem. Mislim da je ta komunikacija na razini dana, potrebe i trenutka”.

Čović smatra da predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović na taj način nije razgovarala sa predsjednikom Turske.

“Pokušavamo godinu i pol dana napraviti trilateralni susret na najvišoj razini Hrvatske, Turske i BiH. Da je na toj razini razogvarala, o tome kako unaprijediti stvari, to sam siguran, kao i da ona štiti i zagovara jednakopravnost institucionalnu u BiH, kao i Plenković i svi drugi iz Hrvatske”, izjavio je Čović.

“Meni je jasno da ćemo se mi u BiH oko toga morati dogovoriti. Ne vjerujem da netko iz Ankare može utjecati na glasove Bošnjaka, kao što neko iz Zagreba ne može utjecati na glasove Hrvata, kao što ni netko iz Beograda ne može utjecati na glasove Srba”, smatra Čović.

(N1)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NE POŠTUJE NITI KRALJA CHARLESA: Je li Murphey Cikotić baš morao doći na proslavu njegovog rođendana?

Rođendan kralja Charlesa proslavljen je i u BIH. Tu su se skupili uglednici koji nešto predstavljaju i nešto korisno...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -