Published On: Sri, lip 15th, 2016

JUKIĆ, U SARAJEVU TRENUTNO POPULARNIJI OD KOMŠIĆA: Ja sam učinio sam sve da dođe do dogovora, no nikad do njeg ne bi došlo…

Direktor Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine Velimir Jukić kazao je danas u obraćanju zastupnicima Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na hitnoj sjednici da je učinio sve da dođe do dogovora o metodologiji obrade podataka popisa stanovništva.

Zastupnici su, naime, danas nastavili raspravu o Informaciji Vijeća ministara o Odluci o usvajanju Jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine.

Jukić je podvukao da donosi racionalne odluke koje imaju smisla, ali s ciljem da ne bude ugrožen popis stanovništva, a ova odluka je donesena u skladu s preporukama Međunarodne promatračke misije za popis (IMO).

“Metodologija obrade podataka trebala je biti donesena na početku procesa. Ta metodologija mora biti međunarodno usporediva. Dio preporuka IMO tima je prihvaćen od Središnjeg izbornog ureda krajem prošle godine”, podsjetio je Jukić.

Dodao je da je ukupno šest neusuglašenih pitanja u vezi popisa u Središnjem popisnom uredu, a radi se o visokostručnim statističkim pitanjima za koje je potrebno ekspertsko znanje.

“Pitanje popisa, odnosno produženje roka za objavu rezultata popisa nije dugo dolazilo na dnevni red sjednice Vijeća ministara”, naglasio je Jukić.

Posebno je podvukao da je rad Agencije za statistiku BiH zasnovan na zakonu i u skladu s preporukama Ureda za statistiku Europske komisije (EUROSTAT).

Odluka koja je sporna propisuje da će obrade podataka 196.000 popisnica biti tretirane kao rezidentni stanovnici što je izazvalo oštre reakcije u Republici Srpskoj te je Klub Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) zatražio hitnu sjednicu koja je započela 30. svibnja.

U nastavku hitne sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) Sadik Ahmetović kazao je da je najveća greška što direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić odluku vezanu za popis stanovništva nije objavio odmah po stupanju na dužnost.

Tu odluku donio je Jukić u svibnju i tvrdi da je donesena u skladu s preporukama Međunarodne promatračke misije za popis (IMO).

Ahmetović je također iznio stav da sjednica uopće nije trebala biti održana budući da se struka treba baviti tim pitanjem, naglašavajući da je suštinu zahtjeva iz RS-a iznio Radovan Karadžić devedesetih u istoj zgradi da ukoliko dođe do rata jedan narod će nestati.

“Bošnjaci nisu nestali, pa se sada kroz popis stanovništva pokušava one koji su protjerani, izgubili najmilije i silovani dovesti na mjeru koju je htio Karadžić”, stav je Ahmetovića.

Dopredsjedavajući Doma Šefik Daferović (SDA) podsjeća da PSBiH nema ingerenciju nad Agencijom za statistiku kada je u pitanju popis stanovništva, a bila kakva odluka Vijeća ministara ili PSBiH bila bi uplitanje u zakoniti rad Agencije.

Zbog tih razloga smatra da je ova sjednica bila nepotrebna iako ona ništa neće promijeniti niti treba išta promijeniti jer je Džaferović mišljenja da je Jukić donio zakonitu odluku.

Predsjedavajući Doma Mladen Bosić (Srpska demokratska stranka – SDS) s druge strane ističe da je ova odluka izazvala političku krizu u zemlji, naglašavajući da je trebalo sačekati usuglašavanje oko jedinstvene metodologije popisa.

Zastupnik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Predrag Kožul citirao je zakon u kojem stoji da je Jukić imao pravo i odgovornost da donese odluku, dodajući da bi bilo bolje da je donesena usuglašena, ali se postavlja pitanje da li je to bilo moguće. (bljesak.info)