Published On: Sri, lip 15th, 2016

KRIŠTO O POPISU: Ni Vijeće ministara, ni Parlament ne mogu mnogo da učine puno

SARAJEVO – Borjana Krišto, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH kazala je danas u Sarajevu da joj je žao što je došlo do situacije u kojoj parlament na hitnoj sjednici raspravlja o problemima u vezi s objavljivanjem rezultata popisa stanovništva u BiH 2013. godine, iako, kako kaže, nema nadležnost za rješenje tog problema.

“Zakon o Agenciji za statistiku i Zakon o popisu stanovništva, stanova i kućanstava u BiH daje mogućnost, odnosno odgovornost direktoru Agencije (Velimiru Jukiću) donijeti Odluku o usvajanju Jedinstvenog programa obrade podataka popisa, što je on i učinio. Sada se postavlja pitanje što mi možemo učiniti “, rekla je Krišto novinarima uoči nastavka hitne sjednice Zastupničkog doma. Prema njenim riječima, ni Vijeće ministara BiH ni Parlament tu ne mogu mnogo učiniti. “Parlament, kao zakonodavna vlast u BiH, može jedino da izmjenom Zakona o popisu nešto učini, a konkretne odluke u ovom slučaju ne može donositi, nego samo određene ideje, incijative, rasprave, priče, što je možda i trebalo napraviti, ali prije nego što se BiH našla u ovoj situaciji “, smatra Krišto.

Ona nije željela komentirati mogući disciplinski postupak protiv tužitelja Tužiteljstva BiH ukoliko se utvrdi da je vršio pritisak na Jukića donijeti spomenutu spornu odluku. Krišto smatra da je to stvar pravosuđa i da o tome nema konkretnih saznanja.