Nedjelja, 14 travnja, 2024

Jovan Divjak svjedočio na suđenju za zločine u Trusini

Must Read
Na suđenju za zločine nad hrvatskim civilima i vojnicima počinjene u selu Trusina kod Konjica, svjedok Državnog tužiteljstva Jovan Divjak je objasnio kada i na koji način zapovjednici odgovaraju za postupke podređenih vojnika.
Divjak, umirovljeni general koji je tretiran kao vojni ekspert, objasnio je da zapovjednik snosi odgovornost ako nadređene nije izvijestio o zločinu, ako je to prešutio i slično.
“Zapovjednik je odgovoran za sve što se događa”, kazao je Divjak, koji je u prvoj polovici 1993. bio zamjenik Sefera Halilovića, tadašnjeg načelnika Stožera Vrhovnog zapovjedništva Armije BiH (ABiH).
Divjak je svjedočio na suđenju Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Senadu Hakaloviću, Nedžadu Hodžiću, Nihadu Bojadžiću i Zulfikaru Ališpagi zvanom Zuka, optuženima za napad na Trusinu izveden 16. travnja 1993., kada je ubijeno 18 civila i četiri vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).
Ališpago je optužen što, kao tadašnji zapovjednik Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” pri Stožeru Vrhovnog zapovjedništva ABiH, nije kaznio podređene vojnike koji su izvršili ubojstva, a njegovom zamjeniku Nihadu Bojadžiću na teret je stavljeno rukovođenje napadom.
Prema optužnici, Memić, Slačin i Hodžić bili su pripadnici odreda “Zulfikar”, dok je Hakalović bio vojnik 45. brdske brigade ABiH.
“Prvi zapovjednik koji je bio u tom rejonu dužan je bio izvijestiti pretpostavljenog. Ako je jedinica bila pod zapovjedništvom Glavnog stožera, morala je izvijestiti načelnika Stožera o zločinu”, odgovorio je Divjak na pitanje tužiteljice Vesne Budimir koga je zapovjednik odreda “Zulfikar” morao obavijestiti ukoliko je postojala sumnja da su vojnici te jedinice počinili zločin.
U slučaju da je više jedinica sudjelovalo u napadu i da se dogodio zločin, kako je dodao svjedok, zapovjednik jedinice čiji su vojnici počinili zločin dužan je izvijestiti nadređenog, a slučaju da je riječ o pristožerskoj jedinici, onda načelnika Glavnog stožera.
Osoba koja je na terenu i izdaje naređenja svojim vojnicima, prema Divjaku, obavlja dužnost zapovijednika u napadu.
“Zapovjednik može na nekog prenijeti ovlasti i nadležnosti, ali ne može odgovornost”, pojasnio je Divjak i dodao da vojnik nije dužan postupiti po naređenju ako se, naprimjer, radi o strijeljanju ljudi.
Za zločin u Trusini, kako je rekao, saznao je poslije rata iz tiska.
Kao razlog zašto u tijeku rata nije o tome obaviješten, naveo je “nepovjerenje u jednu skupinu ljudi”.
Vasviju Vidović, braniteljicu optuženog Bojadžića, zanimalo je je li načelnik Glavnog stožera trebao još nešto uraditi u vezi sa saznanjem o zločinu ako je na sastanku naredio zapovjedniku korpusa u čijoj zoni odgovornosti se dogodio zločin da provede istragu, a na kojem je bio nazočan netko i iz vojne sigurnosti.
“To bi bilo dovoljno”, kratko je odgovorio Divjak, koji će u petak, 25. svibnja, nastaviti sa svjedočenjem.
Trusina je bila u zoni odgovornosti Četvrtog korpusa ABiH.
Divjak je rekao da ga je prije dolaska na suđenje posjetio Seljahudin Zukorlić zvani Seljo i rekao mu: “Znaš da je Zuka dobar, uradi nešto.”
Suđenje će biti nastavljeno u ponedjeljak, 21. svibnja, kada će biti saslušan zaštićeni svjedok Tužiteljstva, prenosi BIRN – Justice Report.
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

OZBILJAN APEL BIRAČIMA: Ne dajte da nas porobe. Bog vidi, Granić-Plenković ne. Naši očevi bit će ponosni, djeca zahvalna

Mnogi strahuju kad su izbori. Umjesto da biraju slobodno, slobodnom voljom i mišlju - ne vodeći se pritom strahom...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -