Srijeda, 24 travnja, 2024

Jose Mujica – najsiromašniji predsjednik na svijetu

Must Read

Neki kažu da se ne ponaša adekvatno “predsjednički” i to mu zamjeraju. Neki mu zamjeraju i to što nije želio da se preseli u luksuznu vilu što mu po pravu pripada kao lideru jedne nacije.

Mnogi nisu ni oduševljeni njegovim govorima i riječima jer je suviše izravan i ne voli ” filuje ” i da licemjeran . I to , oni iz krugova zvaničnih , smatraju ” nepredsjedničkim ” dok je za ostale heroj , vođa bez premca , ” jedan u milijun ” .

Ima malo škole , kažu samo ” osnovno formalno obrazovanje ” .
Bio je gerilac i borac za socijalnu pravdu , socijalista u duši koji je 14 godina proveo u vojnom zatvoru . Svoju skupinu gerilaca Tupamaros je nakon izlaska iz zatvora pretvorio u političku partiju i stao na čelo prije 20 godina . Bio je i ministar poljoprivrede (2005-2008) , a predsjednik je od 2009- te .
Zovu ga i Pepe Mujica , a pravo ime mu je Jose Mujica i predsjednik je parlamentarne republike Urugvaj, male države u Južnoj Americi .

Pepe Mujica ili Jose Mujica ima 78 godina i svijetu je poznat kao ” najsiromašniji predsjednik ” . Njegova državnička plaća je 12.500 dolara , ali od toga za sebe ostavlja 1.250 . Ostalo daje u humanitarne svrhe i fondu za razvoj poduzetništva . Izjavio je da mu više novca ne treba . I , dobro mu je jer zna da ima mnogo Urugvajaca koji žive s mnogo manjom mjesečnom plaćom . ” To je pitanje slobode ” , izjavio je za BBC .

” Ako nemate mnogo toga u vlasništvu , onda ni ne morate cio život da mukotrpno radite kako biste to i održali , već imate mnogo vremena koje možete posvetiti sebi ” .
Oni koji za mene govore da sam siromašan , u stvari su sami siromašni . Za mene je siromašan onaj kome mnogo toga materijalnog treba , jer tko mnogo traži , nikada nije zadovoljan . Što smo to učinili ? Rađamo se da bismo jeli i trošili i kada više ne možemo , patimo i frustirani smo . Okupirali smo sebe hramovima Tržišta – Boga koji nam organizira ekonomiju , politiku , navike i naše živote , čak nas snabdijeva i kreditima i platnim karticama i tako nam daje lažan osjećaj sreće ” , često govori Mujica uvjeren da kao ljudi nigdje nećemo stići ako nam je cilj da radimo da bismo kupovali i ako je potrošnja glavna energija .

” Moramo se borimo za novu kulturu . Siromašan je onaj kome treba još i još i još … ” , dodaje Mujica .
Inače , ” najsiromašniji predsjednik ” na svijetu ovih dana šokira javnost idejom da od Urugvaja napravi državu koja će prva u potpunosti legalizirati marihuanu . Prijedlog zakona čeka zeleno svjetlo i Senata krajem godine što će malu državu sa tri i po milijuna stanovnika učiniti prvom koja će proizvoditi , distribuirati i odraslima prodavati marihuanu .

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tko nam to predlaže rezoluciju o Srebrenici?

Službeno to su Njemačka i Ruanda. No praktično, to je SR Njemačka. Zemlja koja u ovoj priči ima dvojak...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x