Published On: Thu, Oct 31st, 2013

Prikupili 200.000 KM za obnovu Županijske bolnice

Muftija bihaćki Hasan ef. . Makić predat će danas direktoru Kantonalne bolnice ” Dr. . Irfan Ljubijankić ” u Bihaću , dr. . Hajrudinu Havić kopiju uplatnice novčanih sredstava koja su prikupljena u okviru Islamske zajednice za obnovu u požaru stradale Kantonalne bolnice .

Organizirane sergije

Naime , odlukom reisu – l – uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef. . Kavazovića , 9. kolovoza nakon džuma – namaza u džematima Islamske zajednice u domovini i bošnjačkoj dijaspori , organizirana je sergija , prikupljanje novčanih sredstava za obnovu Kantonalne bolnice ” Dr. . Irfan Ljubijankić ” u Bihaću . Kako je saopćio Rijaset Islamske zajednice u BiH , sredstva koja su tom prilikom skupljena u iznosu nešto višem od 200 tisuća KM uplaćena su na račun bihaćke Kantonalne bolnice .

Prema podacima koje ima dr . Amir Murić ( SDP ) , ministar zdravstva USK , trenutno je na računu Kantonalne bolnice 1.350.000 KM i ona će se utrošiti u prvom redu za pokrivanje uništene bolnice . Direktor KB , dr. . Hajrudin Havić potvrdio nam je jučer da se na računu bolnice , s već uplaćenih 200.000 KM od Rijaseta IZ u BiH , nalazi ukupno 1.550.000 KM doniranih sredstava .

– Od Civilne zaštite očekuje se , s obzirom na to da je riječ o proglašenoj elementarnoj nepogodi , oko 380.000 KM , a tu su i sredstva za iste namjene od Općine Bihać u visini od 120.000 KM , jer se bolnica nalazi na teritoriju ove općine , kao i prikupljena sredstva od donacija na posebnom računu bihaćke Općine – kaže ministar Murić .

Nedavno je potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo prilikom posjete općini Bihać donirao KB 10.000 KM . Bila je to posljednja značajnija donacija prije ove velike Rijaseta IZ u BiH . Općina Bihać je na posebnom računu za bolnicu , kako smo provjerili , jučer imala 212.908 KM .

Namjenska sredstva

– Pored ovih sredstava , tu su i namjenska sredstva Općine Bihać za elementarnu nepogodu , a ne zaboravimo i odobrenih 100.000 KM od Fonda za zaštitu okoliša FBiH – izjavio je načelnik općine Bihać Emdžad Galijašević ( SDA ) te je napomenuo kako je KB ” Dr. . Irfan Ljubijankić ” jedan od krajiških simbola kako u ratu tako iu miru . Po svemu sudeći , ukupni iznos donacija ” vrti se ” oko 2.300.000 KM . Inače , prekjučer je raspisan javni tender za izgradnju krova bolnice , a proces izbora izvođača mogao bi biti okončan do polovice studenog .

2,3 milijuna maraka trenutni je iznos uplaćenih donacija