Published On: Pet, sij 10th, 2014

JOŠ NITKO NIJE ODGOVARAO: 20. godišnjica stradanja 27 Hrvata u naselju Buhine Kuće

U organizaciji Udruženja proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a, polaganjem cvijeća i služenjem mise zadušnice, na spomen-obilježju Topala kod Viteza, gdje je i pokopan najveći broj žrtava, obilježena je 20. godišnjica stradanja Hrvata u naselju Buhine Kuće. Naime, 9. siječnja 1994. godine u sukobima Armije Republike BiH i HVO-a ubijeno je 27 osoba.

Obilježavajući dvadesetu godišnjicu zločina u naselju Buhine kuće, članovi obitelji ubijenih, prijatelji i članovi udruga proisteklih iz rata prisjetili su se događaja s početka siječnja, kada su u ratnim sukobima izgubili najbliže. Nažalost, i dvadeset godina poslije obitelji kažu da ostaju samo sjećanja i molitve za svoje najmilije.

Višegodišnji bezuspješni pokušaji rasvjetljavanja istine o ovom zločinu posebno bole. Svjesni su da zajednički život nema alternativu, a može se, kažu, ako znamo i dušu olakšamo istinom.

“Bez obzira na ime čovjeka, žrtva je žrtva – za sve treba jednaka pravda, da bi se ljudi osjećali slobodniji, komotniji u svojim domovima”, kazala je Ljubica Garić za FTV, predsjednica Udruge obitelji poginulih i nestalih branitelja u SBK-u.

Za ovaj zločin još nitko nije odgovarao, niti se vode istražni procesi, te je i današnja godišnjica okončana željom i porukom da se konačno sazna istina o počiniteljima ovog zločina, što bi značilo smiraj za duše ubijenih, ali i njihove obitelji.