Published On: Pet, sij 10th, 2014

SHELL: 700 milijuna $ već spremno za istraživanje nafte

U idućih nekoliko dana trebala bi objaviti međunarodni natječaj za izbor stručnog konzultanta pri vođenju pregovora za dodjelu ugovora o koncesiji za istraživanje i eksploataciju nafte na području FBiH, piše Večernji list.

Naime, u idućih nekoliko dana trebala bi objaviti međunarodni natječaj za izbor stručnog konzultanta pri vođenju pregovora za dodjelu ugovora o koncesiji za istraživanje i eksploataciju nafte na području FBiH, najavio je ministar energije, rudarstva i industrije Federacije BiH Erdal Trhulj. Riječ je o izboru tvrtke koja bi bila konzultant u pregovorima o dodjeli koncesije s britansko-nizozemskom tvrtkom Shell koja je već ranije iskazala interes za traženje i eksploataciju nafte na području Dinarida, ne samo na području FBiH, nego i na području Republike Srpske.

– Već je imenovana komisija koja je zadužena za pripremu dokumentaciju potrebne za raspisivanje javnog poziva i pripreme su u završnoj fazi. U idućim danima sve bi trebalo biti gotovo kako bi natječaj bio raspisan, tvrdi ministar Trhulj, naglašavajući kako je bez međunarodnog konzultanta nemoguće, ne samo dodijeliti koncesiju, nego i početi pregovore.

– Potreban nam je strani konzultant koji ima iskustvo u tom poslu i on će se financirati ovisno o uspješnosti pregovora. Ugovor prvo mora odobriti Vlada, a zatim Parlament FBiH. Vjerujem da bi se procedure mogle završiti do kraja godine kada bi ugovor o koncesiji trebao biti potpisan – kaže Trhulj.

Ugovor na 25 godina
Potpisivanje konačnog ugovora moglo bi uslijediti već krajem 2014. godine, a nakon toga očekuje se početak rada na bušotinama, a FBiH planira potpisati ugovor o eksploataciji nafte sa Shellom na 25 godina.

Ovaj je naftni gigant u rujnu prošle godine Vladi FBiH poslao pismo u kojemu je izrazio interes za pregovore o dodjeli koncesije za istraživanje i eksploataciju nalazišta nafte. Pritom je naznačeno kako su posebice zainteresirani za područje Dinarida. Istraživanja bi se provodila na potezu od sjeverozapada BiH preko Bihaća, Drvara k Mostaru te u pravcu Metkovića. Da bi se otkrilo jedno nalazište, trebat će napraviti barem tri bušotine, a za svaku od njih “Shell” će trebati izdvojiti po 75 tisuća dolara.