Subota, 13 travnja, 2024

SIRIJA: “Sandžaklije će pobiti do posljednjeg”

Must Read

Mediji u Novom Pazaru objavili su potresne slike mrtvog Mirze Ganića (19), vehabije iz Gornjeg Sebečeva kod Novog Pazara, koji je ratovao u Siriji i za koga se tjedan dana nije znalo da li je živ ili mrtav.

Poginuo u tuđem ratu: Tijelo Mirze Ganića

Misteriju o Mirzinoj pogibiji razriješili su njegovi ratni drugovi, predvođeni Novopazarce Ebu-Malikom Sandžaklije, koji su iz Alepa javili da je Mirza u jednom napadu na neprijatelja, ne navodi se kojeg, pogođen u nogu (snajperom ili granatom), da je odbio se povuče, da je brzo iskrvavila i da je poslije dva dana pronađen mrtav na položaju.

 

Pesma roditeljima

Mirza je posljednjih dana napisao i na Facebook profilu objavio dvije pjesme, a jednu je posvetio roditeljima:
“Volim vas roditelji moji, znam tko se o meni brinuo dok sam bio mali, znam tko me sa tugom čak iu školu ispraćao i sa radošću dočekivao. Strpite se, dženet (raj) je blizu. Ako nam se Alah smiluje videćemo se tamo ( u raju). Da džihada nije bilo, ništa me ne bi spriječilo da vam doživotno činim dobročinstvo. Ne zna se tko će prije umrijeti, ali budite strpljivi. ”

 

 

Do sada su iz Sandžaka u Siriji poginuli: Eldar Kundaković (Ebu-Bera) iz Novog Pazara, Adis Salihović (Ebu-Merdija) iz Rožaja i Mirza Ganić, također iz Novog Pazara. Računa se da 30 Sandžaklija ratuje u Siriji. Mnogo više poginulih je iz Bosne, a ima i Albanaca s Kosova i iz Preševske doline.

 

Prema neslužbenim informacijama iz Alepa, Mirzu su ubili pripadnici Slobodne vojske Sirije, a ne vojnici Bashara el Assada protiv kojih je ovaj mladi Sandžaklija, do prije godinu i po dana odličan učenik novopazarske gimnazije, ratovao.
Posljednjih dana pripadnici Slobodne vojske Sirije i Islamskog fronta Sirije ratuju protiv vojske Islamske države Iraka i Šama (IDIS) koju predvodi zloglasni pokret Al Nusra povezan s Al Kaidom.

Amira zatrovali u Maoči

U Siriji je stradao Amir Kargić (23) iz Travnika, koji je zajedno sa suprugom otišao da ratuje u toj zemlji, a nitko sa sigurnošću više ne može potvrditi koliko je građana BiH izgubilo živote do sada u toj zemlji.
Amirova majka Nermina potvrdila je informaciju je on stradao prije nekoliko dana u Siriji i da će njegovo tijelo biti ukopano u toj zemlji, prenosi “Dnevni avaz”.
Prema riječima Amirovog ujaka, koji nije želio da mu se objavi ime, Amir je živio normalnim životom do prije dvije godine, s majkom i bratom.
– Bio je vjernik i ranije, ali je sve krenulo naopako kada je pretprošlog ramazana otišao u Gornju Maoču učiti Kuran. Vratio se drugačiji – tvrdi on i navodi da je familija znala da se Amir sprema za odlazak na sirijsko ratište, te da su ga navodno vrbovali ljudi iz Zenice, Turbeta i Travnika.

 

Sve tri formacije do prije desetak dana zajedno su se borile protiv Asada, a svi borci iz Sandžaka, Bosne, s Kosova i drugih dijelova bivše Jugoslavije uglavnom su pripadali Al Nusra, odnosno Al Kaidi. Sad im prijeti istrebljenje jer su u Siriji praktično svi protiv njih, prema informacijama iz ove zemlje, nema šansi ni za evakuaciju, pa postoji ozbiljan strah da će se broj mrtvih iz Sandžaka i Bosne narednih dana dramatično povećavati.
Šestorica mladića iz Bosne poginula su u posljednjih nekoliko dana, a više ih je ranjeno. Opozicija u Siriji procijenila je da joj pripadnici Al Nusra, odnosno Al Kaida nanosi štetu, da čine gore zločine nego Asadova vojska, da zbog njih Amerika nije intervenirala, da su “oteli revoluciju” i da s njima treba zasvagda završiti.
– Konačni obračun u tijeku, svi iz Sandžaka i Bosne su na pogrešnoj strani, bojim se da će, ako ne uspiju se izvuku, svi izginuti – kaže Novopazarac koji pomno prati događaje u Siriji.
Mirza Ganić je, kako je nedavno izjavila njegova očajna majka Šadija, vrbovan u jednoj novopazarskoj džamiji i odveden u sirijski ratni pakao. Iz Sirije se često oglašavao posredstvom internet-portala i na svom Facebook profilu kritizirajući muslimane u Sandžaku što u većem broju ne krenu u sirijski džihad. Ozbiljne prijetnje uputio je aktivistici NVO Aidi Ćorović (koja je dobila policijsku pratnju), potpredsjedniku Vlade Srbije Rasimu Ljajiću i ministru unutarnjih poslova BiH Fahrudinu Radončiću.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

GENERAL LJUBO ĆESIĆ ROJS Kako je pomogao 10.050 obitelji pripadnika HV i HVO kad su svi od nas digli ruke. Jedini pomogao obitelji generala...

General Ljubo Ćesić Rojs ima ogromne zasluge koje je stekao u ratu i u poraću. Svima nam je poznata...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -