Published On: Pet, sij 10th, 2014

SIRIJA: “Sandžaklije će pobiti do posljednjeg”

Mediji u Novom Pazaru objavili su potresne slike mrtvog Mirze Ganića (19), vehabije iz Gornjeg Sebečeva kod Novog Pazara, koji je ratovao u Siriji i za koga se tjedan dana nije znalo da li je živ ili mrtav.

Poginuo u tuđem ratu: Tijelo Mirze Ganića

Misteriju o Mirzinoj pogibiji razriješili su njegovi ratni drugovi, predvođeni Novopazarce Ebu-Malikom Sandžaklije, koji su iz Alepa javili da je Mirza u jednom napadu na neprijatelja, ne navodi se kojeg, pogođen u nogu (snajperom ili granatom), da je odbio se povuče, da je brzo iskrvavila i da je poslije dva dana pronađen mrtav na položaju.

 

Pesma roditeljima

Mirza je posljednjih dana napisao i na Facebook profilu objavio dvije pjesme, a jednu je posvetio roditeljima:
“Volim vas roditelji moji, znam tko se o meni brinuo dok sam bio mali, znam tko me sa tugom čak iu školu ispraćao i sa radošću dočekivao. Strpite se, dženet (raj) je blizu. Ako nam se Alah smiluje videćemo se tamo ( u raju). Da džihada nije bilo, ništa me ne bi spriječilo da vam doživotno činim dobročinstvo. Ne zna se tko će prije umrijeti, ali budite strpljivi. ”

 

 

Do sada su iz Sandžaka u Siriji poginuli: Eldar Kundaković (Ebu-Bera) iz Novog Pazara, Adis Salihović (Ebu-Merdija) iz Rožaja i Mirza Ganić, također iz Novog Pazara. Računa se da 30 Sandžaklija ratuje u Siriji. Mnogo više poginulih je iz Bosne, a ima i Albanaca s Kosova i iz Preševske doline.

 

Prema neslužbenim informacijama iz Alepa, Mirzu su ubili pripadnici Slobodne vojske Sirije, a ne vojnici Bashara el Assada protiv kojih je ovaj mladi Sandžaklija, do prije godinu i po dana odličan učenik novopazarske gimnazije, ratovao.
Posljednjih dana pripadnici Slobodne vojske Sirije i Islamskog fronta Sirije ratuju protiv vojske Islamske države Iraka i Šama (IDIS) koju predvodi zloglasni pokret Al Nusra povezan s Al Kaidom.

Amira zatrovali u Maoči

U Siriji je stradao Amir Kargić (23) iz Travnika, koji je zajedno sa suprugom otišao da ratuje u toj zemlji, a nitko sa sigurnošću više ne može potvrditi koliko je građana BiH izgubilo živote do sada u toj zemlji.
Amirova majka Nermina potvrdila je informaciju je on stradao prije nekoliko dana u Siriji i da će njegovo tijelo biti ukopano u toj zemlji, prenosi “Dnevni avaz”.
Prema riječima Amirovog ujaka, koji nije želio da mu se objavi ime, Amir je živio normalnim životom do prije dvije godine, s majkom i bratom.
– Bio je vjernik i ranije, ali je sve krenulo naopako kada je pretprošlog ramazana otišao u Gornju Maoču učiti Kuran. Vratio se drugačiji – tvrdi on i navodi da je familija znala da se Amir sprema za odlazak na sirijsko ratište, te da su ga navodno vrbovali ljudi iz Zenice, Turbeta i Travnika.

 

Sve tri formacije do prije desetak dana zajedno su se borile protiv Asada, a svi borci iz Sandžaka, Bosne, s Kosova i drugih dijelova bivše Jugoslavije uglavnom su pripadali Al Nusra, odnosno Al Kaidi. Sad im prijeti istrebljenje jer su u Siriji praktično svi protiv njih, prema informacijama iz ove zemlje, nema šansi ni za evakuaciju, pa postoji ozbiljan strah da će se broj mrtvih iz Sandžaka i Bosne narednih dana dramatično povećavati.
Šestorica mladića iz Bosne poginula su u posljednjih nekoliko dana, a više ih je ranjeno. Opozicija u Siriji procijenila je da joj pripadnici Al Nusra, odnosno Al Kaida nanosi štetu, da čine gore zločine nego Asadova vojska, da zbog njih Amerika nije intervenirala, da su “oteli revoluciju” i da s njima treba zasvagda završiti.
– Konačni obračun u tijeku, svi iz Sandžaka i Bosne su na pogrešnoj strani, bojim se da će, ako ne uspiju se izvuku, svi izginuti – kaže Novopazarac koji pomno prati događaje u Siriji.
Mirza Ganić je, kako je nedavno izjavila njegova očajna majka Šadija, vrbovan u jednoj novopazarskoj džamiji i odveden u sirijski ratni pakao. Iz Sirije se često oglašavao posredstvom internet-portala i na svom Facebook profilu kritizirajući muslimane u Sandžaku što u većem broju ne krenu u sirijski džihad. Ozbiljne prijetnje uputio je aktivistici NVO Aidi Ćorović (koja je dobila policijsku pratnju), potpredsjedniku Vlade Srbije Rasimu Ljajiću i ministru unutarnjih poslova BiH Fahrudinu Radončiću.