Još niste raskitili bor? Ne paničarite, niste u krivu!

Kićenje bora za blagdan rođenja Isusa Krista tradicionalni je hrvatski običaj kao i njegovo raskićivanje. Tako da Katolička crkva zapravo nema pravila kada kititi ili raskititi bor.

Mnoge obitelji će raskititi bor na blagdan Sveta tri kralja, iako liturgijski gledajući božićno vrijeme traje do blagdana Krštenja Gospodinova. Taj se blagdan slavi prvu nedjelju nakon blagdan Sveta tri kralja, piše Direktno.hr.

Neki će raskititi bor za blagdan Sveta tri kralja jer su tada obično slobodniji, ali neki će to učiniti i iz političkih razloga kako ne bi imali bor za pravoslavni Božić koji se slavi 7. siječnja.

No neki narodi poput Poljaka drže bor u crkvama, stanovima i na trgovima do blagdana Svijećnice ili Prikazanja Gospodinova u hramu 2. 2. Taj je običaj iz svoje zemlje prenio u Vatikan papa Ivan Pavao II. pa tako vatikanski bor stoji okićen kroz cijeli siječanj.

Točnih pravila o datumu skidanja ukrasa – nema. Kićenje božićnog drvca u obiteljima, crkvama i na trgovima u hrvatskom narodu tradicija je stara tek nekoliko desetljeća.

Katolička crkva nema propisa i odredaba o načinu ukrašavanja crkava ili domova za Božić stoga pogriješiti nećete.

Možda prihvatimo i običaj Poljske da bor raskićujemo tek za blagdan Svijećnice kako bi nam duh Božića ostao što dulje i na našim trgovima i ulicama kao podsjetnik na našu vjeru.