Published On: Ned, sij 7th, 2018

Osuđeni kriminalci više neće moći imati status zaštićenoga svjedoka i imunitet

Ustavni sud BiH uskoro bi mogao donijeti odluku o stavljanju izvan snage neustavnih odredbi Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) i Zakona o kaznenom postupku BiH.
Kako doznaje Dnevni avaz, sjednica Ustavnog suda BiH, na kojoj treba biti donesena odluka o stavljanju izvan snage ovih odredbi, mogla bi biti održana koncem siječnja. Ustavni sud izvan snage će staviti odredbu članka 78. Zakona o OSA-i, koji se odnosi na nalog za prisluškivanje telefonskih razgovora.

Iz tog zakona bit će izbrisana i odredba koja je davala mogućnost da glavni tužitelj i okorjelim osuđenim zločincima daje status zaštićenih svjedoka, imunitet i slobodu, a što je Ustavni sud BiH, također, ocijenio neustavnim. Za usklađivanje Zakona o OSA-i mjerodavno je Ministarstvo sigurnosti.

Borjana Krišto, predsjedateljica Zastupničkoga doma Parlamentarne skupštine BiH, kazala je kako je ona stava da se odredbe koje je Sud proglasio neustavnima i protivnima ljudskim pravima nisu trebale primjenjivati već od onog dana kada ih je Sud i proglasio takvima. I odvjetnik Josip Muselimović kazao je kako su odluke Ustavnog suda BiH obvezujuće, pa tako i one koje se odnose na Zakon o OSA-i i Zakon o kaznenom postupku.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>