Nedjelja, 26 svibnja, 2024

Osuđeni kriminalci više neće moći imati status zaštićenoga svjedoka i imunitet

Must Read

Ustavni sud BiH uskoro bi mogao donijeti odluku o stavljanju izvan snage neustavnih odredbi Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) i Zakona o kaznenom postupku BiH.
Kako doznaje Dnevni avaz, sjednica Ustavnog suda BiH, na kojoj treba biti donesena odluka o stavljanju izvan snage ovih odredbi, mogla bi biti održana koncem siječnja. Ustavni sud izvan snage će staviti odredbu članka 78. Zakona o OSA-i, koji se odnosi na nalog za prisluškivanje telefonskih razgovora.

Iz tog zakona bit će izbrisana i odredba koja je davala mogućnost da glavni tužitelj i okorjelim osuđenim zločincima daje status zaštićenih svjedoka, imunitet i slobodu, a što je Ustavni sud BiH, također, ocijenio neustavnim. Za usklađivanje Zakona o OSA-i mjerodavno je Ministarstvo sigurnosti.

Borjana Krišto, predsjedateljica Zastupničkoga doma Parlamentarne skupštine BiH, kazala je kako je ona stava da se odredbe koje je Sud proglasio neustavnima i protivnima ljudskim pravima nisu trebale primjenjivati već od onog dana kada ih je Sud i proglasio takvima. I odvjetnik Josip Muselimović kazao je kako su odluke Ustavnog suda BiH obvezujuće, pa tako i one koje se odnose na Zakon o OSA-i i Zakon o kaznenom postupku.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zamislimo da je ovako bilo s Miloševićem i Đukanovićem…

Zamislimo da je dakle, JNA bila daleko jača nego što je bila i da je preko noći okupirala Hrvatsku...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -