Published On: Mon, Dec 15th, 2014

JOŠ MALO MITOTITOMANIJE: Evo kako smo odrastali u bivšoj Jugoslaviji!

Snimak koji ukratko opisuje život u bivšoj Jugoslaviji će sigurno sve one koji žale za tim periodom podsjetiti na neka stara bolja vremena, a mlađim generacijama će pokazati koliko su se ona promijenila, po mnogima na gore
Svi oni koji su rasli tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka, sa posebnom sjetom se sjećaju svog djetinjstva. Iz tog razloga je na internetu postavljen video snimak koji je nazvan “Video posvećem svima koji su 1970-ih i 1980-ih odrastali u Jugoslaviji“. Naravno iz propagandnog uratka izbrisane su i činjenice. Npr, da je za vrijeme dok je država radila masovnu propagandu idiličnog društva par metara dalje, u komšiluku ubijana tisuću i koja po redu Aleksandra Zec…
 
Naime, u ovom klipu koji traje nešto više od 11 minuta i gdje je podloga muzička tema iz kultnog filma “Grlom u jagode” kroz fotografije su prikazane sve dječije emisije, kako strane tako i domaće, ali i crtani filmovi koji su se u to vrijeme emitovali na malim ekranima.
 
Osim toga, autor snimka je podsjetio i na legendarne filmove domaće kinematograije, kao što su “Sivi dom”, “Ko to tamo peva”, “Balkanski špijun” i drugi, a neizostavan dio su i kultne grupe poput Šarlo Akrobata, Disciplina kičme i drugi muzički sastavi koji su obilježili ovo razdoblje.
 
Naravno, sve ovo nije moglo da prođe bez osvrta na čuvene Reebok klasik patike, dječijih igračkica, automobila “fiće”, crvenog kioska, karakterističnih autobusa, Vučka, bicikla BMX i starog logoa RTS-a.
 
Vjerujemo da će svi jugonostalgičari uživati u ovom snimku i da će se prisjetiti svega onoga što je čarilo njihovo odrastanje u lijepom periodu koji je krasio bivšu Titovu Jugoslaviju.
 
Pogledajte video: