Published On: Sri, kol 28th, 2013

Još jedan sastanak Srbije i Kosova u Bruxellesu – bez dogovora

Predsjednici vlada Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hashim Thaci ponovno se nisu uspjeli dogovoriti o energiji i telekomunikacijama na novom susretu u Bruxellesu, prenose diplomatski izvori.

Dvojica čelnika odlučila su nastaviti pregovore te će se ponovno sastati u Bruxellesu 8. rujna u nazočnosti visoke predstavnice Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, koja već dvije godine vodi dijalog Beograda i Prištine.

Ivica Dačić i Hashim Thaci su opetovali kako su odlučni osigurati uspjeh lokalnih izbora raspisanih za 3. studenoga na cijelom teritoriju Kosova uz, kako kažu, najveće moguće sudjelovanje, dodala je Ashton u priopćenju.

Pripreme za izbore narušila je odluka srbijanskih čelnika na sjeveru Kosova, gdje su Srbi u većini, da bojkotiraju izbore.

Uredno provođenje lokalnih izbora dio je ugovora o normalizaciji odnosa koji su Beograd i Priština potpisali u travnju i po kojemu sjeverni dio tog područja, uz granicu sa Srbijom, dobiva stanoviti stupanj samostalnosti i nad kojim Priština nema gotovo nikakvu kontrolu.

Kosovo traži energetsku i telekomunikacijsku samostalnost

Cilj pregovora u Bruxellesu također je dogovoriti se o telekomunikacijama. Kosovski Albanci žele dobiti svoj telefonski predbroj, a Beograd želi na sjeveru zadržati svoje nacionalne operatere za mobilnu telefoniju.

I na energetskom polju Kosovo traži samostalnost u opskrbi električnom energijom, a Beograd želi zadržati nazočnost svoje tvrtke za distribuciju na sjeveru.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare