Utorak, 18 lipnja, 2024

Herceg Bosna je bila potrebnija Hrvatima središnje Bosne nego Hercegovine

Must Read

herceg_bosna201111180837590MOSTAR – Povodom obilježavanja 20. obljetnice od osnutka Hrvatske Republike (HR) Herceg Bosne predsjednik Glavnog vijeća Hrvatske zajednice Herceg Bosne Vladimir Šoljić u izjavi za Fenu je kazao kako je hrvatska strana formirala Hrvatsku Republiku Herceg Bosnu ne s ciljem odcjepljenja nego s ciljem uređenja unutar BiH do kraja rata.

“Međunarodna zajednica davala je mnoštvo prijedloga da se mirno riješi situacija u BiH. U tim prijedlozima bio je i prijedlog unije od tri republike u BiH. Hrvatska strana je prihvatila taj prijedlog i pristupila formiranju HR Herceg Bosne. Istina je da se je to pokazalo dosta dobro jer smo imali sustav koji je osigurao sve segmente od školstva i zdravstva i obrane u prvom redu i ona je time opravdala svoje postojanje “, kazao je Šoljić.

Drago Dujmović, jedan od utemeljitelja Herceg-Bosne, rekao je za Večernji list kako je Herceg Bosna je bila potrebnija Hrvatima središnje Bosne nego Hrvatima Hercegovine

”Ne znam koliko će se to nekome svidjeti ili ne, ali Herceg Bosnu su stvarali i Hrvati srednje Bosne. Nama na ovim područjima ona je bila potrebnija nego Hrvatima u Hercegovini koji su u zaleđu imali Republiku Hrvatsku”, rekao je i dodao kako se pokazalo da je osnivanje zajednice i Republike bio neupitno opravdan potez jer je s jedne strane dolazila prijetnja agresijom dok je na drugoj strani bila nepripremljena državna struktura koja nije imala odgovor na agresiju.

Inače, Udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata HR-HB Mostar i Udruga organizatora otpora HVO u BiH u zajedničkom priopćenju naglasili su kako je “28. kolovoza dan kada se, u ovim, za hrvatski narod u BiH, teškim povijesnim trenucima, prisjećamo dana ponosa i slave kada je utemeljena Hrvatska Republika Herceg-Bosna, kamen temeljac obrane hrvatskog identiteta u očuvanju hrvatske opstojnosti na ovim prostorima.

”Sve one, koji danas osporavaju povijesne činjenice i opravdanost utemeljenja HR-HB-a u povijesno važnim trenucima za BiH, još jednom podsjećamo da utemeljenje i postojanje Hrvatske Republike Herceg Bosne nije značilo podjelu BiH nego borbu za jednakopravnost Hrvata u zajednici koja je ujedno štitila i suverenitet sva tri naroda u BiH”, navodi se u zajedničkom priopćenju.

Dnevno.ba

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NE POŠTUJE NITI KRALJA CHARLESA: Je li Murphey Cikotić baš morao doći na proslavu njegovog rođendana?

Rođendan kralja Charlesa proslavljen je i u BIH. Tu su se skupili uglednici koji nešto predstavljaju i nešto korisno...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -