Utorak, 21 svibnja, 2024

Jedan narod, jedno srce : Poziv da se šestorki u Haag upute čestitke pred Božić

Must Read

Hrvatski svjetski kongres (HSK) pozvao je u ponedjeljak u povodu predstojećeg Božića Hrvate širom svijeta da pošalju čestitke za Božić šestorici bivših dužnosnika Herceg Bosne izražavajući na taj način prosvjed zbog njihova progona pred Haaškim sudom. Kako se navodi u dopisu HSK-a, koji je dostavljen i medijima u Mostaru, objašnjeno je da su povodom globalne akcije čestitke već poslane u mnoge hrvatske katoličke misije diljem svijeta.
Širom svijeta
“Radi se o nastavku globalne akcije „Jedan narod, jedno srce“ i prosvjeda protiv sudskog progona tzv. šestorke iz BiH”, pojašnjava se u dopisu. Svatko tko želi razglednicom će moći uz već otiskani općeniti tekst, uputiti svoju osobnu čestitku i poruku uznicima u Den Haagu. Na božićnu čestitku bit će potrebno tek nalijepiti poštansku markicu i ubaciti je u poštanski sandučić. Poruka se može uputiti i putem e-maila ili facebook stranice HSK-a.
Poziv da se šestorki u Haag upute čestitke pred Božić
“Dok slavimo Kristovo rođenje i Božić, u mislima smo i s onima koji su nam omogućili slobodnu domovinu. Uvjereni smo da će poštanski sandučić u Den Haagu biti preplavljen čestitkama iz cijelog svijeta i sigurni smo da će naši haaški uznici pročitati svaku pojedinačnu poruku”, navodi se u pozivu. Iz ove organizacije navode kako se od 2004. njima sudi za obranu domovine a da im se, ‘u suprotnosti s standardima Europskog suda za ljudska prava, nije izrekla prvostupanjska presuda’. HSK ističe kako je u više navrata tužiteljstvo tražilo odgode, što kod njih izaziva sumnju da tužiteljstvo, koje bi trebalo biti samo jedna stranka u postupku, nema valjanih dokaza za svoje teze.
Zločinački pothvat
Haaško tužiteljstvo bivše čelnike Herceg Bosne premijera Jadranka Prlića, ministra obrane Brunu Stojića i zapovjednike Glavnog stožera HVO-a generala Milivoja Petkovića i Slobodana Praljka, zapovjednika vojne policije HVO-a Valentina Ćorića, te načelnika Ureda za razmjenu zarobljenika Berislava Pušića, uz ostalo, optužuje za zločine počinjene u sklopu udruženog zločinačkog pothvata, predvođenog bivšim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, čiji je cilj bilo etničko čišćenje područja Herceg Bosne koje su htjeli pripojiti Hrvatskoj zbog stvaranja “velike Hrvatske”. Uz iznimku generala Slobodana Praljka koji se nalazi u haaškome pritvoru zbog prijepora koji vodi s tajništvom suda oko plaćanja svoje obrane, preostala petorica hercegbosanskih dužnosnika čekaju presudu izvan rešetaka. Njima je boravak na slobodi produžen do svibnja mjeseca sljedeće godine.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Francuska protiv saveznika, podržala sud u Haagu protiv Netanyahua

Francuska podržava Međunarodni kazneni sud (ICC) i ‘borbu protiv nekažnjivosti’, priopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova nakon što je...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -