Bevanda: BiH će ovu godinu završiti sa suficitom

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda je na današnjoj godišnjoj konferenciji za novinare kazao je kako je jedan od uspjeha Vijeća ministara u ovoj godini donošenje Globalnog fiskalnog okvira 2012.-2014. i 2013.-2015. godina.
On je podsjetio da je 2015. predviđeno povećanje Globalnog fiskalnog okvira, jer je procjena da će aktualna kriza u toj godini omogućiti određeni rast, a samim tim definirano je i veće izdvajanje za državni proračun.
„Mi ćemo ovu godinu završiti sa suficitom, bez jedne marke duga i još će nam ostati slobodni novci”, kazao je  Bevanda.
On je također naveo da je Vijeće ministara danas donijelo odluku i da će druga tranša stand by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom biti uplaćena na račun Centralne banke BiH sljedećeg tjedna.
„Europska komisija i MMF će pratiti razvoj i sasvim normalno je da nećemo ulaziti u avanturizam da nešto što smo dobro započeli, uništimo. Dakle, slušat ćemo svačije dobronamjerne sugestije”, kazao je Bevanda.
Bevanda se osvrnuo i na posjetu Bruxellesu i susrete s najvećim autoritetima Europske unije.
„Tada smo dobili popis od 26 stvari koje nisu završene. Ja sam vjerovao da Vijeće ministara može završiti sve ono što je u njegovom domenu”, kazao je on.
Bevanda je kazao da je tijekom posjete Štefena Fulea dobio priliku za razgovor s njim u četiri oka, na kojem su prošli sve te točke i ustanovili da su od 26 stvari završene 24.
On je također dodao da je ostala uspostava efikasnog koordinacijskog mehanizma za koji je i EU kazala da je potrebno dvije godine da se uspostavi, i druga neispunjena stavka je implementacija presuda suda u Strasbourgu u predmetu Sejdić – Finci.
„Novac za granične prijelaze je osiguran”, izjavio je Bevanda govoreći o odnosima BiH i Hrvatske nakon ulaska te zemlje u EU naredne godine.
Na pitanje o trilateralnom sastanku Hrvatske, Europske unije i BiH, Bevanda je kazao da je u žiži tog sastanka pitanje prolaza na potezu Neum – Ploče.
„Na tom sastanku će sudjelovati eksperti koji imaju smjernice Vijeća ministara kakve stavove trebaju zastupati, a ti stavovi su u jednoj rečenici jednako interesi BiH”, kazao je on.( Anadolija)