Published On: Tue, Oct 20th, 2015

Je li ubojstvo Božidara Cicmila povezano s klanom narkobossa Darka Šarića?

Božidar Cicmil, porijeklom iz Crne Gore, vlasnik mostarske tvrtke “Moj taksi” koji je jučer ubijen u Mostaru spominjao se kao svjedok na suđenju Nikšićaninu Ivanu D. Vračaru (31), nastanjenom u Kotoru, koji je priznao da je iz straha za svoj život 30. svibnja 2010. ubio u Starom gradu u Kotoru, u kafiću Moka, Dragana Dudića Frica, inače označenog kao desna ruka Darka Šarića koji je nakon višegodišnjeg bijega lani uhićen i nedavno u Beogradu osuđen na 20 godina zatvora zbog međunarodnog krijumčarenja kokaina, piše Večerenji list.

Inače, ovo je drugo poslijeratno ubojstvo Crnogorca u Mostaru gdje je još 13. listopada 2009. mučki likvidiran Beranac Branislav Budo Obadović (41), a njegovu surovu smrt, kako su kasnije tvrdila njegova braća, namjestio je ‘prijatelj’ iz rodnog kraja. Kao motiv se spominjalo koristoljublje jer je netragom nestalo njegovih 75.000 franaka, a osuđeni za taj zločin Mladen Džidić iz Mostara sve je negirao i na suđenju govorio o švercu kokaina.

Maskirani napadač

Božidara Cicmila je, jučer u garaži zgrade u ulici Blajburških žrtava s pet hitaca iz pištolja ubio nepoznati napadač.

ubojstvo-bozidarMaskirani napadač Cicmila je ubio u garaži zgrade u ulici Blaiburških žrtava u kojoj je Božidar stanovao. Foto: HMS

Zločinac je, prema svemu sudeći, neko vrijeme pratio i znao žrtvine navike, a jučer ga je konačno i dočekao pri odlasku na posao. Naime, Cicmil je nedavno ozlijedio rame upravljajući paraglajderom pa je trebao pomoć vozača s kojim je posljednji, čini se, i razgovarao. Prema njihovom prethodnom dogovoru, iz stana se dizalom spustio u prizemlje, ali tu je bila klasična ‘sačekuša’. Prema toj verziji, maskirani ubojica je u njega ispalio pet metaka, a pri bijegu ga je zatekao vozač koji je,kako saznaje Večerenji list, na maskiranog počinitelja i nasrnuo kolima. Ipak, iako ozlijeđen, on je uspio umaći kroz pomoćne stube i pobjeći iza zgrade, kako je, sumnja se, i došao.

Budući da je nakon toga jednostavno ‘nestao’, smatra se da je imao pomagača koji ga je odvezao u nepoznato. Tako je ostao nepoznat i motiv.

Ljudina od čovjeka

– Sve se odigralo jako brzo. U početku se govorilo da je u pitanju razbojstvo, ali sve više ukazuje na profesionalno ubojstvo – rekao je jedan slučajni prolaznik koji je iz prizemlja čuo eksplozivne zvukove, ali je u prvi mah pomislio da se djeca igraju petardama. Slično su ponavljali i djelatnici okolnih ureda, kao i stanari, sve do trenutka dok vozač nije istrčao vani i počeo dozivati:

moj taksi auta

Božidar Cicmil  vlasnikje  tvrtke “Moj taksi” koja je imala 60 vozila i 100 zaposlenih

“Policija, zovite pomoć!”. Ubrzo su pristiglo i taksi-auto pa ih je nekolicina Cicmila, koji je još davao znakove života, ubacila u vozilo toyota, ali su ipak odlučili sačekati ekipu Hitne pomoći koja je već bila krenula. No, uzalud je reanimirala nesretnog mladića.

– Cicmil se nije ženio. Bio je više od godinu dana u sretnoj ljubavnoj vezi s Vedranom iz Vinkovaca, a bio je i financijski osiguran. Pomagao je komu je mogao i stigao. Baš ljudina od čovjeka. Prvi je pokrenuo privatni organizirani posao s taksi-vozilima u Mostaru. Tvrtka 2Moj taksi koja je s radom počela 2012. imala je 60 vozila i 100 uposlenih. Nije se žalio da ima ikakvih problema. Slobodno se kretao i imao mnoštvo prijatelja. Dvije večeri ranije je bio na boksačkom spektaklu. Dakle, nije se od ničega krio, niti je spominjao bilo kakve prijetnje. Nema što, jedino ako nisu neki repovi od ranije – kazali su Večerenjem listu Cicmilovi poznanici koji o njemu imaju samo riječi hvale./VLM/