Published On: Mon, Oct 19th, 2015

Ofanziva sirijske vojske pokrenula 70 000 izbjeglica prema Europi

Sirijske izbjeglice iz okolice Halepa masovno idu prema grčkoj granici, u grad Edirne, da bi pokušale ući u Europu.

Južni sektor pokrajine Alep, u rukama pobunjenika se prazni, njegovi stanovnici odlaze iz straha od ofanzive sirijske vojske koju podržava rusko zrakoplovstvo i strane saveznice režima.

Još više Sirijaca je krenulo u azil. Ofanziva koju vodi vojska režima Bašara el-Assada uz podršku vojne intervencije Rusije, istjerala je iz kuća više od 70.000 ljudi, tvrdi dužnosnik sirijske medicinske organizacije, a prenosi BBC.

Doktor Zajdun el-Zoabi iz Unije organizacija za sirijsku medicinsku službu (UOSSM) priča da je vidio da se prazni nekoliko sela.

”Granatiranje je tako snažno” ispričao je on BBC-u. ”Nebo je bilo puno borbenih aviona, helikoptera. Ljudi se strašno plaše. Plaše se smrti”.

Režimske trupe su započele prije desetak dana pet kopnenih ofanziva da bi vratile teren od pobunjenika: na sjeveru, zapadu, središnjem dijelu i oko Damaska, prema jednom sirijskom sigurnosnom izvoru, oni su uspjeli napredovati južno od Alepa i sjeverno od Homsa, ali imaju više teškoća na drugim frontovima.

Ruska vojska je priopćila da je pogodila 49 ciljeva u subotu u Idlebu, Hami, Halepu, Latakiji i oko glavnog grada.

Moskva kaže da je bombardirala “terorističke” skupine, od kojih IS, ali Amerikanci, Europljani i Turci, koji su protiv Bašara el-Asada, optužuju Moskvu da prije svega gađa pobunjeničke skupine okvalificirane kao “umjerene”.