Published On: Tue, Oct 20th, 2015

Šeki Radončić o zbivanjima u C. Gori: Ovo su četnički prosvjedi protiv ulaska u NATO

Predsjednik crnogorske stranke Nova srpska demokracija Andrija Mandić dao je ultimatum premijeru Milu Đukanoviću da do subote podnese ostavku, najavljujući da će u suprotnom okupiti čitavu Crnu Goru da ruši vladu. Prosvjedi Demokratskog fronta usmjerene su protiv članstva Crne Gore u NATO-a, a uloga Rusije u tome je ogromna, smatraju analitičari.

Naime, prosvjedi u Crnoj Gori mnogo su dublje prirode od samog rušenja Vlade koju vodi Đukanović. Tempirani su uoči iščekivanja pozivnice za članstvo ove zemlje u NATO, što bi se trebali dogoditi u rujnu. Takav rasplet bi Crnu Goru oslobodio utjecaja Srbije i Rusije.

” Nisu to prosvjedi protiv Mile Đukanovića i Vlade, nego su to prosvjedi protiv ulaska Crne Gore u NATO, odnosno pokušaj da se od Grne Gore napravi Makedonija. Jer izbori u Crnoj Gori su za nekoliko mjeseci, nije priča o tome, priča je o tome da on predvodi te, bit ću vrlo izravan, četničke prosvjede na kojima se peklo prase prije tri noći na podgoričkom asfaltu, što je do sada bilo nezabilježeno, koliko god bilo tih četničkih manifestacija”, kaže novinar i publicista Šeki Radončić koji se za Dnevnik TV1 javio iz Podgorice.

Prosvjedi koje organiziraju četnički vojvoda Mandić i na koje podžava Srpska pravoslavna crkva na čelu Amfilohije Radovićem jesu ništa drugo do prosvjedi najekstremnije srpske desničarske organizacije. Podsjetimo, Amfilohije je ne tako davno proklinjao Đukanovića zbog primicanja NATO-u i odmicanja od Rusije.

” Andrija Mandić je četnički vojvoda kojeg je u to zvanje osobno promovirao Vojislav Šešelj. Andrija Mandić je čovjek koji je kada je Crna Gora priznala Kosovo, štrajkao glađu 10-12 dana u znak prosvjeda zašto je Crna Gora priznala Kosovo”, kaže Radnočić.

Upravo zbog toga što u crnogorskom Parlamentu postoji većina koja je po Ustavu ovlaštena da izglasa učlanjenje u NATO, Mandiću treba nova Vlada ili raspuštanje Parlamenta. Meta prosvjeda su stranke koje će glasati za ulazak u NATO.

” Crna Gora je opet u nekoj vrsti, Crna Gora u dva rova, tako rečeno. Jedan je ovaj dio za ulazak u NATO – tu je Demokratska partija socijaliste Đukanović, SDP kao građanska stranka, Liberalna partija, Pozitivna Crna Gora, to su sve građanske stranke i stranke manjinskih naroda Hrvata, Albanaca i Bošnjaka. Svi oni su čvrsto na pozicijama da Crna Gora ulazi u NATO, ovamo su naravno velikosrpske stranke, i zanimljivo je da su tu i dvije srpske stranke, koje čak ne sudjeluju u prosvjedima jer to vodi Demokratski front, to je stranka kojom zapovjeda Mandić,“ , navodi za TV1 Radončić.

Nakon poziva Mandića da koalicijski partneri DPS-a izađu iz izvršne vlasti, šef parlamenta Ranko Krivokapić rekao je da SDP neće izaći iz Vlade dok ne stigne poziv za članstvo u NATO iako ona sada, kako je naveo, djeluje kao tehnička vlada jer je koalicija suštinski ne funkcioniše. Demokratski front danas je Ministarstvu unutarnjih poslova prijavio novu prosvjednu šetnju za subotu./HMS/