Jandroković o uhićenju Žalac: Iznenadilo me to, to su vjerojatno neka nova otkrića

PREDSJEDNIK Sabora, HDZ-ov Gordan Jandroković, komentirao je u razgovoru za Media Servis današnje uhićenje bivše HDZ-ove ministrice Gabrijele Žalac.

“Iznenadilo me je. Nisam znao, koliko znam nitko nije znao. Prošlo je već dosta vremena od kada gospođa Žalac više nije ministrica, tako da su to vjerojatno neke nove spoznaje i nova otkrića”, rekao je Jandroković.

Pričao i o covid-potvrdama u saboru

Od idućeg tjedna zastupnici koji žele doći u Sabor morat će imati COVID potvrde. Ako se necijepljeni ne žele testirati dva puta tjedno, sjednice će pratiti online, baš kao i oni koji su u samoizolaciji, koji se ne mogu cijepiti zbog zdravstvenih razloga ili kojima je istekla COVID potvrda nakon preboljenja.

Na pitanje hoće li cijepljenje biti organizirano u Saboru, Jandroković je odgovorio: “Mi ćemo vrlo brzo znati koliko zastupnika i zastupnica ima COVID potvrde, do kada im te potvrde vrijede, jer će se morati prijaviti kada dođu u Hrvatski sabor, onda ćemo vidjeti koliko se njih želi testirati i koliko je onih koji se ne želi ni testirati niti imaju COVID potvrdu. Što se tiče testiranja, ono sigurno neće biti u Saboru. Bit će u onim institucijama koje su i sada zadužene da provedu testiranje”.

“Saborski zastupnici imaju određena prava koja drugi zaposlenici mijenjaju

Dok neki građani zbog odbijanja testiranja dobivaju ili mogu dobiti otkaz, sa zastupnicima se ne može tako postupati.

“Već je i sada položaj saborskih zastupnika i zastupnica takav da imaju određena prava, ali i obaveze, koje drugi zaposlenici nemaju. Dakle, mi i dan danas ne možemo zastupnika koji ne dolazi na zasjedanja sankcionirati”, rekao je.

Za nepovjerenje ljudi u Stožer krivi političare i društvene mjere

​Ne slaže se s kritičarima koji tvrde da je Stožer preskočio Sabor i Ustav. To što pada povjerenje građana u Stožer, Jandroković objašnjava time što s pandemijom živimo gotovo dvije godine i da su građani umorni od mjera, ali da tome pridonose i neki političari, ali i društvene mreže.

Mnogi su upravo HDZ-ovcima predbacivali za dvostruka mjerila, pa i HDZ-ov izborni stožer u kojem se slavilo bez maski, iako su bile obavezne. Predsjednik Sabora kaže da tada gotovo nije bilo zaraženih u zemlji.

“Stavljati to u kontekst sadašnjih brojki od 7.000 je malo nategnuto, pa i zlonamjerno. Međutim, činjenica je da su i iz vrha politike dolazile različite ocjene o tome što je COVID. Podsjetio bih na izjavu predsjednika RH koji je usporedio COVID s karijesom. Što se maski tiče, on i dalje zagovara tezu da se ne treba nositi maska, nasuprot stavovima struke”, rekao je Jandroković.

Komentirao i Milanovića

Predsjedniku Zoranu Milanoviću zasmetalo je što je Jandroković bio nazočan na pripremnom sastanku za sjednicu Vijeća za obranu pa nam je predsjednik Sabora objasnio zašto je bio tamo s premijerom Andrejem Plenkovićem i vojnim zapovjednicima te što je radio.

Osvrnuo se na priopćenje predsjednika da se radi ‘o neviđenoj HDZ-ovoj politizaciji vojske‘.

“To je jedna u nizu njegovih neodgovornih izjava, spinova koje čini iz dana u dan, manipulacijama kojima isto tako želi stvoriti konfuziju među hrvatskim građanima. Došao sam tamo, slušao i sastanak je bio jako koristan. Bez tog sastanka puno teže bih pratio jučerašnji sastanak Vijeća za obranu, čiji sam član”, rekao je.

Komentirao je način komunikacije kojom se služi Milanović, ovoga puta s ministrom obrane Marijem Banožićem, a i sam je svojedobno dobivao različite epitete.

“On je srozao političku raspravu u Hrvatskoj na vrlo nisku razinu, na razinu uličnih rasprava, kavgi, uvreda. To nikome nije od koristi osim onih koji na taj bezobrazan, agresivan način nastoje zadominirati u javnom prostoru. On je uveo nove standarde. Način na koji on komunicira, ako ste to primijetili, svaka rasprava o bilo kojoj temi završi na kraju s osobnim uvredama”, rekao je.

“Da imamo dvije trećine u saboru, razgovarali bi o opozivu Milanovića”

Tvrdi da u ovoj raspravi koja se tjednima proteže Milanović i Banožić nisu isti. Više puta je naglasio da predsjednik Milanović krši Zakon o sudovima, Zakon o državnim blagdanima pa sada i Zakon o obrani, a na pitanje je li onda potrebno pokrenuti opoziv predsjednika, odgovorio je: “Opozvati predsjednika Republike je u ovome trenutku neizvedivo jer mi nemamo dvije trećine zastupnika u Hrvatskom saboru. Da imamo, o tome bismo vjerojatno razgovarali, ali u ovome trenutku mi smo realni političari koji znaju što se može ostvariti, a što se ne može ostvariti”.