Utorak, 21 svibnja, 2024

Vječna uhljebuša nizala seriju ozbiljnih afera, Plenković ju branio. Sad je uhićena…

Must Read

BIVŠA HDZ-ova ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU te aktualna članica Predsjedništva HDZ-a Gabrijela Žalac danas je u akciji EU uhićena zbog posla sa softverskom firmom koji je ugovorilo Ministarstvo dok mu je ona bila na čelu. Riječ je o poslu vrijednom 13 milijuna kuna bez PDV-a.

Nedavno je, podsjetimo, objavljeno da policija provodi kriminalističko istraživanje u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Kako se tada pisalo, policija je krajem rujna ušla u Ministarstvo s nalogom za pretres. Predmet istraga bio je posao koji je tvrtka Ampelos 2018. godine dobila od Ministarstva regionalnog razvoja, kojim je tada upravljala Gabrijela Žalac. Ampelos je za razvoj Informacijskog sustava za strateško planiranje i upravljanje razvojem potpisao ugovor vrijedan 13 milijuna kuna bez PDV-a.

Ministarstvo je na taj projekt prvo planiralo potrošiti 5.764.800 kuna. Potom su 2017. procijenili vrijednost na 9 milijuna i 860 tisuća kuna, da bi na kraju, 2018., završili na spomenutih 13 milijuna, odnosno 16 milijuna kuna s PDV-om. Prije dobivanja posla tvrtka Ampelos imala je jednog jedinog zaposlenog te se borila s blokadama.

Tko je Gabrijela Žalac?

Gabrijela Žalac (djevojačko Ivanković) rođena je u Vinkovcima 1979. godine, u obitelji niže srednje klase – majka joj je bila ekonomistica, a otac željeznički radnik. Obitelj joj se početkom 1990-ih učlanila u HDZ i svoju sudbinu ispreplela sa strankom koju je osnovao Franjo Tuđman.

Majka Vinka Ivanković je postala stečajna upraviteljica i kasnije predsjednica HGK za Slavoniju, a mlada Gabrijela je, nakon što je diplomirala ekonomiju 2002., došla raditi u Vukovarsko-srijemsku županiju. Ministrica Žalac je ekonomiju u Osijeku diplomirala na temi “Slučaj Županjske banke”, bavila se jednim od najdužih stečajnih postupaka ikada vođenih u istočnoj Hrvatskoj, koji je vodila njena majka.

Žalac je u braku, ima troje djece.

2005. postala je stručna savjetnica HDZ-ovog župana Bože Galića, da bi dvije godine kasnije postala članica HDZ-a i ubrzo je postavljena na poziciju pomoćnice pročelnice županijskog Upravnog odjela za međunarodnu suradnju, a 2010. postala je pročelnica.

Godine 2006. Žalac je postala certificirana trenerica Osnova EU i PCM-a koji se provodi u programu vlade Kraljevine Danske i Središnjeg državnog ureda za upravu i jačanje kapaciteta Train the Trainers, a 2007. godine odlazi na stručno usavršavanje u Bruxelles koje je organizirao Ured hrvatskih regija.

Plenković je postavio za ministricu

Kasnije je postala direktorica Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast d.o.o., da bi s te pozicije nakon izbora 2016. došla do ministarske fotelje u Plenkovićevoj vladi. Preuzela je Ministarstvo EU fondova i regionalnog razvoja.

Gabrijela Žalac obnašala je funkciju ministrice tri godine, od listopada 2016. do srpnja 2019., kad ju je premijer Plenković u svojoj rekonstrukciji vlade smijenio s još tri ministra, Tomislavom Tolušićem, Lovrom Kuščevićem i Goranom Marićem.

Žalac je tijekom obnašanja funkcije ministrice nizala afere jednu za drugom.

Najpoznatija je u javnosti po tome što je, dok je bila ministrica regionalnog razvoja i EU fondova, u ožujku 2019. u Vinkovcima pregazila djevojčicu. Ubrzo je otkriveno da nije imala važeću vozačku dozvolu, koju je skoro tri godine zaboravila produljiti.

Tad je izašla pred novinare i plakala.

Tvrdila da nije znala da joj je istekla vozačka

“To ne bih nikome poželjela. Išla sam u trgovinu, djevojčici sam pomogla na licu mjesta. Nisam ni znala da mi je istekla vozačka”, rekla je Žalac plačući. Vozačka joj je istekla 2016. godine, u lipnju.

“Premijeru sam ponudila ostavku. Ponudila sam mu mandat na raspolaganje. Ne opravdava me da vozačku imam nevažeću. To je takav splet okolnosti. Pored moje ulice je dijete istrčalo, pokušala sam izbjeći, sreća što nitko nije iz suprotnog smjera došao”, rekla je Žalac.

“Ja to nisam znala. U Zagrebu ne vozim auto”, rekla je Žalac.

“Policija i DORH će sve reći o tom nemilom događaju. Ja se ispričavam javnosti. Nije mi nikakva namjera, to me ne opravdava. Dozvola mi je izdana 2006. Traje deset godina. Ja to do subote nisam znala”, rekla je tada Žalac.

Slučaj s luksuznim Mercedesom

Nakon toga je uslijedila nova afera.

U njenom dvorištu ubrzo je otkriven luksuzni Mercedes vrijedan najmanje 50 tisuća eura. Ministrica se pravdala da je to automobil njenih roditelja, pa da ga oni samo unajmljuju, ali nikako nije mogla objasniti kako to da ga je stalno vozio njen suprug. Mercedes je ubrzo netragom nestao. Otkriveno je da je unajmljen od tvrtke Jolly Autoline vlasnika Josipa Stojanovića, koji je kasnije pobijedio na natječaju za nove autobuse u Splitu financiranom novcem Europske unije.

Biseri o stanju u Agrokoru: “Ja mislim da tu ništa neće krenuti po zlu”

Žalac se kao ministrica nije pokazala pretjerano artikuliranom ni upućenom u vezi s Agrokorom, ključnom ekonomsko-političkom operacijom prve Plenkovićeve vlade, koju je vodila potpredsjednica Martina Dalić. Žalac je 2017., u tjednima pred krah Agrokora, davala ovakve nesuvisle izjave: “Ja mislim da tu ništa neće krenuti po zlu. Ja mislim da je to više nekakav medijski prostor sad u tom kontekstu. Ipak je to velika tvrtka, koja jako dobro razmišlja o svemu onome što joj dolazi i u konačnici, u kontekstu udjela, mislim da nije problem zato što će Agrokor u svakom slučaju ostati većinski vlasnik, tako da ne vidim tu nikakav problem, ja osobno u ovom trenutku. Mislim da tu neće biti nikakvih velikih problema, ali svjesni smo toga da je Agrokor veliki nositelj, prije svega broja zaposlenih, i nekakve politike razvoja i poljoprivrede i prerađivačke industrije. Mislim da je jako važno da to bude stabilno na neki način.”

U svom se resoru okliznula i na jednom bizarnom natječaju kojim je EU novac dodijeljen onima koji su najbrže kliknuli, tj. imali najbržu internetsku vezu. Žalac je izjavila da se više neće objavljivati natječaji po principu najbržeg prsta te da je ona protiv takvih natječaja, ali da je to natječaj Ministarstva gospodarstva.

Skandal s natječajem koji funkcionira po principu najbržeg prsta

“Nisam za takve natječaje, ali Ministarstvo gospodarstva je htjelo da tako natječaj izgleda. Ministarstvo gospodarstva je tako odlučilo jer nemaju dovoljno kapaciteta da se prijave obrađuju po kvaliteti”, izjavila je Žalac i dodala da će zabraniti da se natječaji održavaju na takav način. No naglasila je da je toga bilo i ranije. Rekla je da razumije kritike poduzetnika, ali da će svi na kraju biti zadovoljni jer će se povećati alokacija.

Žalac je istovremeno tvrdila da suludi natječaj nije nezakonit. “Nije bilo nezakonitosti. Oni koji su klikali u isto vrijeme, oni na svom kompjutoru vide jedno vrijeme, a na serveru se vidi drugo. Ne može server odlučivati o tome kome idu sredstva. Povećat ćemo alokaciju, riješit ćemo, novac će biti od EU fondova. Razgovarat ćemo o svemu”, poručila je ministrica.

Podsjetimo, brojni poduzetnici su se žalili jer je natječaj vrijedan čak 53 milijuna kuna trajao samo 35 sekundi, a prijave su prihvaćane po redoslijedu zaprimanja, a ne kvaliteti projekta. Više se poduzetnika požalilo da su kliknuli točno u 11:00:00, kada je bilo zakazano otvaranje natječaja, no izbacivalo im je poruku da natječaj još nije otvoren, a onda im je prijava zaprimljena s nekoliko desetaka sekundi zakašnjenja. Naravno, ostali su bez EU novca.

Lani otvorila obrt

Nakon što ju je premijer Plenković smijenio u srpnju 2019., Žalac je na neko vrijeme nestala iz fokusa javnosti. Prošle godine otvorila je obrt nazvan MEGA PROJEKTI, a ove godine društvo s ograničenom odgovornošću MEGA EU PROJEKTI. Osim izrade projekata, registrirana je za razne djelatnosti – od odnosa s javnošću, preko usluga fotokopiranja i čišćenja prostora, do turističkih usluga, iznajmljivanja nekretnina itd.

No Žalac je ove godine ponovno u fokusu javnosti jer je USKOK odlučio proširiti istragu u aferi Vjetroelektrane protiv nje, bivše državne tajnice i nekadašnje kninske gradonačelnice Josipe Rimac i još šestero osumnjičenika zbog primanja i davanja mita, trgovanja utjecajem i zloporabe položaja i ovlasti.

Što kaže USKOK?

USKOK je precizirao da je Rimac, radi odobrenja kredita od Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR), zajedno sa Žalac, koja je također koristila autoritet ministrice te članice Nadzornog odbora HBOR-a, od ostalih članova tog Odbora tražila podršku i suglasnost da se, neovisno o ispunjavanju uvjeta, Bašićevoj i Stipićevoj tvrtki odobri kreditiranje vjetroparka.

Rimac i Žalac su, dodao je USKOK, tražile od predsjednice Uprave HBOR-a Tamare Perko da Bašićevoj i Stipićevoj tvrtki odobri kredit od 130 milijuna eura, da smanji tražene instrumente osiguranja kredita te da za potrebe njihove tvrtke osigura sastavljanje pisma namjere u kojem bi HBOR prije donesene odluke o odobravanju kredita neistinito naveo dobavljaču vjetroagregata da će kredit biti odobren, što je Perko odbila učiniti.

“Žalac učestalo kontaktirala članove Nadzornog odbora HBOR-a”

Tužiteljstvo je dodalo da je Žalac i sama učestalo kontaktirala članove Nadzornog odbora HBOR-a te od njih, iako im još nisu bili dostavljeni podaci o projektu, tražila podršku prilikom davanja suglasnosti na odluku Uprave banke o odobrenju kredita.

Kako su mediji objavili, Rimac je čak sređivala da brat Gabrijele Žalac položi državni stručni ispit. U tu se svrhu Rimac obraćala službenoj osobi u Ministarstvu uprave koja kao ispitivač sudjeluje u radu državnih ispitnih komisija, koja je neposredno ili putem trećih osoba pojedinim kandidatima osigurala prolazak na ispitu neovisno o njihovom stvarnom znanju, dok je pojedinim kandidatima osigurala i pribavljanje ispitnih pitanja prije polaganja ispita, naveo je USKOK u priopćenju prošlog ljeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objavljene su i poruke u kojima Rimac piše: “Brat od Gabi polaže… Pripazi malo.”

Plenković je godinama uporno brani

Podsjetimo, premijer Plenković često je branio Žalac.

Nakon što je izazvala prometnu nesreću i nakon slučaja Mercedes, Plenković je izjavio da odvaja prometnu nesreću u kojoj je sudjelovala ministrica Gabrijela Žalac i slučaj s luksuznim Mercedesom te da ona nastavlja raditi ono u čemu je do sada dosta napravila.

“Odvajam priču s prometnom nesrećom i tu sam sve rekao. O ovome drugome mi smo razgovarali i rekao sam ono što je ministrica kazala meni i što je rekla u javnosti. Nemam tu više što dodati, ona radi svoj posao i ima zadaću nastaviti na onome što smo radili u našem mandatu”, rekao je Plenković.

Plenković ni danas nije okrenuo leđa Žalac.

“Znam što sam sad pročitao na internetu, drugo ne znam ništa. Presumpcija neovisnosti postoji, pravosudna tijela su neovisna i rade svoj posao. Naš je cilj boriti se protiv korupcije. O ovome ću govoriti kad nešto više budem znao. Više od ovoga vam danas neću reći ništa”, rekao je Plenković novinarima.

Plenković je ustvrdio kako ga je iznenadila vijest o uhićenju Žalac u akciji Ureda europskog javnog tužitelja u RH zbog afere Softver te je na upit potvrdio da je ona još uvijek članica Predsjedništva HDZ-a.

- Advertisement -

7 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

7 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Francuska protiv saveznika, podržala sud u Haagu protiv Netanyahua

Francuska podržava Međunarodni kazneni sud (ICC) i ‘borbu protiv nekažnjivosti’, priopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova nakon što je...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -