Utorak, 28 svibnja, 2024

JAJCE: 549 godina od krunidbe Stjepana Tomaševića

Must Read

Na današnji dan, 17. studenog 1461. godine, u Crkvi sv. Marije u Jajcu papinskom krunom okrunjen je posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević (1461.-1463.).

Godinu dana nakon krunidbe mladi kralj odbio je plaćati danak turskom sultanu Mehmedu II. Osvajaču, što je ubrzalo njegovu odluku da navali na Bosnu. Godine 1463. Osmanlije su osvojile Jajce, a 5. lipnja na Carevu Polju iznad Jajca pogubljen je kralj brutalnim odrubljivanjem glave. ,njegov stric Radivoj i veliki broj plemića. Pogubio ih je El Fatih. Veliki otomanski osvajač. Katarina, kraljica, pobjegla je u Vatikan, dok su joj djeca islamizirana i odvedena u Istanbul.

550 godina kasnije u Tomaševićevoj zemlji  i dalje stoje ulice koje imena nose po otomanskim agresorima, dio bošnjačke inteligencije i dalje veliča raznorazne Ahdname, sramotne ugovore o ropskom odnosu koje se u svom neotomanskom bunilu ili pak intelektualnom služanjstvu kakvo je metastaziralo kod Fra Luke Markešića npr. ne libe nazvati  pretečama povelja o ljudskim pravima, neke bogomolje i dalje nose imena otomanskih koljača dok je najpopularnija serija u zemlji koja trenutno igra romantizirana laž o otomanskom serijskom ubojici –  Sulejmanu.

Kralj je sahranjen ispod Huma na mjestu koje se naziva Kraljev grob. Tu se nalazi ploča i križ sa kraljeva groba, dok se zemni ostaci čuvaju u Franjevačkom samostanu u Jajcu.

Pokušaji da se mjesto pogubljenja kralja Stjepana Tomaševića obilježi i na prigodnom mjestu postavi spomenik, propali su. Pokušaje su spriječili navodni “patrioti” Bosne. Kakve Bosne? El Fatihove?

Kraljev grob, iako bi trebao biti   nacionalni spomenik BiH, zapušten je.

Krunidbena Crkva sv. Marije je također nacionalni spomenik BiH, ali ove, kao ni ranijih godina, ničim nije obilježena godišnjica krunidbe ili smrti posljednjeg bosanskog kralja kojeg Srbi i Hrvati svojataju  kao posljednjeg srpskog despota ili pak posljednjeg hrvatskog kralja Stjepana Tomaševića. I Bošnjaci ga tu i tamo svojataju. Kao posljednjeg kralja bosanskog. Sve dok ne počne sapunica…

poskok.info

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -