Utorak, 25 lipnja, 2024

Čemu se čudi Carla del Ponte? Pa većina joj je optužnica pala

Must Read

Luka Mišetić, odvjetnik koji je 11 i pol godina posvetio obrani Ante Gotovine, prvu večer nakon povratka iz Haaga proveo je slaveći na Jarunu, u velikom društvu koje je napunilo restoran. Slavilo se do jutra. U razgovoru za Večernji list govori o najvažnijem procesu u karijeri.

Što je bilo ključno te što je odlučilo u korist oslobađajuće presude?

Ključno je bilo to što je srušena teza o 200 metara. Cijela konstrukcija zločinačkog pothvata bila je temeljena na tezi da svaka granata koja padne izvan 200 metara od mete znači da je onaj tko ju je ispalio imao zločinačke namjere.

To su pravilo izmislili u Haagu?

Izmislili su ga. Za to nije postojao nikakav dokaz, čak o tome nikad nije raspravljano. To je jednostavno izmišljotina prvostupanjskog vijeća. Kad je to srušeno, onda je pala i cijela ta pravna kuća od karata koja je počivala na tome.

Kažete zapravo da je prvostupanjsko sudsko vijeće odgovorno za to?

Apsolutno, to je neosporno, i zbog te velike sudske greške Žalbeno je vijeće srušilo presudu.

Nakon prvostupanjske presude pretrpjeli ste kao član odvjetničkog tima puno kritika.

Jasno je da je bilo kritika. To je dio odvjetničkog posla. Kad izgubite predmet, prvo se upire prst u odvjetnika. Ipak, cijelo to vrijeme svi smo mi u timu bili uvjereni da smo bili u pravu, da smo u prvostupanjskom postupku dokazali nevinost generala Gotovine i jednostavno da je sudsko vijeće izmislilo način kako ga osuditi. Preostalo nam je da se nadamo da će Žalbeno vijeće prihvatiti one argumente koje smo mi već iznijeli u prvostupanjskom postupku. Došao je jučer i taj dan kada se vidjelo da je ono što smo tvrdili bilo točno i general Gotovina je oslobođen.

Jeste li u prvom stupnju uopće imali šansu oboriti tu tezu o 200 metara?

Ne, to nije nikad bila teza tužiteljstva, to nitko nije spomenuo u prvostupanjskom postupku. Ni sud to pitanje nikad nije pokrenuo, nije bilo razloga da mi reagiramo. Prvi put kad smo imali prilike rušiti tu tezu bilo je u žalbenom postupku.

Proizlazi da je na neki način prvostupanjsko sudsko vijeće igralo ulogu tužitelja?

To su vaše riječi, ja ne želim na taj način kvalificirati sudsko vijeće. Mogu samo reći da ono što je sudsko vijeće dalo u prvostupanjskoj presudi nije imalo temelja ni pravno ni činjenično.

Koliku je ulogu igralo pojačanje odvjetničkog tima nakon prvostupanjske presude?

G. Mettraux dao je velik doprinos u žalbenom postupku. Zahvaljujem svim članovima našeg tima, i odvjetnicima, i istražiteljima, i odvjetnicima u Zagrebu.

Ante Gotovina zahvalio je na Trgu i predsjedniku države i predsjedniku Vlade i institucijama. Možete li nešto reći o njihovoj ulozi?

Institucije hrvatske države dale su potporu tako što su omogućile da general Gotovina iznese svoju obranu na najbolji način. Mislim tu na sve, od dostave dokumenata do čvrstih stavova. Premijer Milanović već je u siječnju rekao da osobno misli da je general Gotovina nevin. Zato je general Gotovina zahvalio. Zapravo, bez podrške hrvatske države koju je dala svojim generalima prekjučerašnji dan bio bi nemoguć.

Carla del Ponte kaže da je iznenađena obratom, da je to nezamislivo.

Carla del Ponte nema razloga biti iznenađena jer, kad pogledate njezin rad, što se dogodilo s optužnicama koje je podignula, jasno je kako je radila. Većina je njezinih optužnica odbačena već nakon žalbenog postupka.

Kakvi su bili susreti s Carlom del Ponte dok je ona bila tužiteljica?

Susreti su bili jako loši, ali ne bih ulazio previše u detalje. Smatrao sam da je nevjerodostojna osoba.

Mislite li da je bila politika posrijedi?

S njene strane apsolutno, bez ikakve sumnje.

Što kažete nakon svega, uz Gotovinu ste više od 11 godina?

Dojmovi se još nisu slegli, puno smo toga prošli u 11 i pol godina od podizanja prve optužnice i još ne mogu posve povjerovati u ovo što se dogodilo. Tako mi je drago što je general Gotovina konačno doma, sa svojom obitelji, slobodan čovjek u Hrvatskoj. Ono što smo prošli, imat ćemo vremena o tome raspravljati, ali nećemo se previše opterećivati prošlošću, nego idemo naprijed gledajući prema budućnosti.

Kako je general Gotovina jučer i rekao. Znate li nešto o njegovim planovima, o tome čime će se baviti? Zapravo, svi iščekuju da vide hoće li otići u politiku.

Ne, ja sam gotovo siguran da general neće ići u politiku. Više mi je puta to energično tvrdio i ponovio. Ali, istina je zasad samo ova, general Gotovina tek je stigao doma i jedini mu je plan da ode nekamo na odmor. A poslije toga, što će raditi, odlučivat će, rekao bih, tek nakon što se odmori.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NASLOV KOJI STE VJEROJATNO VEĆ 1000 PUTA PROČITALI: “Ministrima EU je jasno da je Dodik jedini krivac”

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković izjavio je za Fenu iz Luksemburga da je na današnjem sastanku ministara vanjskih...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -