Nedjelja, 26 svibnja, 2024

Jajačka tvrđava čeka na arheološka istraživanja

Must Read

Tvrđava u Jajcu, jedan je od 20 kulturno- historijskih spomenika u ovom gradu. Nalazi se u sklopu srednjovjekovnog kompleksa grada, a njena površina je 4.800 kvadratnih metara. Cijeli kompleks leži na velikoj stjenovitoj gromadi.
U periodu poslijeratne obnove od 2001. godine do danas izvršen je niz konzervatorsko- restauratorskih radova. Za spomenik se brine Agencija za kulturno- hostorijsku i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca, a tokom cijele godine otvorena je za posjetioce.
Još nisu urađena sveobuhvatna arheološka istraživanja na ovom spomeniku. Nacionalnim spomenikom od državng značaja proglašena je 2003. godine.

Pored samog ulaza nalazi se portal sa uklesanim grbom kraljevske porodice Kotromanića. O vremenu gradnje stručnjaci imaju različita mišljenja. Svi se slažu da je izgrađena prije dolaska Hrvoja Vukčića Hrvatinića i da je postojala prije prvog spomena imena Jajca u pisanim izvorima 1936. godine. Jedni njenu gradnju stavljaju u 13. stoljeće a drugi čak u drugu polovinu 14. stoljeća.
Za vrijeme Hrvatinića, početkom 15. stoljeća, Jajce doživljava izuzetan politički i kulturni razvoj, a kasnije, pred kraj bosanske države, postaje stalno sjedište posljednjih bosanskih kraljeva.

Za vrijeme Hrvoja izrađen je obor na istočnoj strani Tvrđave, a postepeno se, u prvim decenijama 16. stoljeća izgrađuje cijeli obrambeni sistem, onakav kakav je i pored raznih popravaka i pregradnji, uglavnom sačuvan i danas.
“Dnevni avaz”- E. MUHIĆ

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -