Subota, 15 lipnja, 2024

JADNI BANKAR: On i dalje misli da nije provaljen

Must Read

Najlošiji koordinator austrijskih banaka u BiH do sada, kojeg politička mafija okupljena oko Hypo Banke i medija u vlasništvu te mafijaške kuće u šali zove visoki predstavnik,  Valentin Jadni Iznko u intervju za Slobodnu Bosnu pokušao je odgovoriti i opovrgnuti kritike iznesene na njegov (ne)rad i pristranost iznesene od strane predsjednika RS-a Milorada Dodika i lidera HDZ-a Dragana Čovića.

Nakon što je prošlog tjedna Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda podnio izvješće o stanju u BiH, Inzko našao se na udaru do sada najžešćih kritika domaćih političara, a najizravniji bio je predsjednik RS-a Milorad Dodik, koji je izjavio kako je Visoki predstavnik najveći rušitelj Daytonskog sporazuma, a čelnik HDZ-a Dragan Čović tvrdnjama da je OHR glavni krivac za trenutno stanje u Federaciji BiH.

 

Neosporna je činjenica kako je Inzko suspenzijom odluka SIP sve zakuhao u Federaciji i praktično instalirao nezakonitu vlast u Federaciji BIH, koju su činili SDP, SDA, HSP i NS RzB.Ovih dana u medijima su se pojavile i nove optužbe na račun Valentina Iznka, da postoje konkretni razlozi zašto kao austrijski diplomata forsira ostanak Lijanovića stranke u vlasti.

 

Inzko je u razgovoru za Slobodnu Bosnu neuvjerljivo pokušao pojasniti kako je izvješće OHR-a napisano na temelju činjenica o stanju u BiH, kategorički negirajući da su on ili njegovi suradnici ikada vršili utjecaj na suce Ustavnog suda BiH i najavljuje koje će teme dominirati na narednoj sjednici PIC-a.

 

Podsjetimo kako je i srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović optužio Inzka kako je izvješće radio na temelju novinskih članaka, a ne na temelju razgovora s domaćim dužnosnicima i činjenica.

Na upit je li iznenađen oštrinom reakcija iz Republike Srpske i kritikama koje je na njegov račun iznio Milorad Dodik, Inzko je kazao kako nije bio iznenađen, ali jeste razočaran.

 

-Razočaran sam žestinom, pogrešnim predodžbama i preovladavajućim izjavama kojima se visoki predstavnik predstavlja kao najveći neprijatelj Republike Srpske. Ja nemam ništa protiv Republike Srpske, upravo obrnuto: za mene je Republika Srpska jedan od entiteta u ovoj zemlji, njeni građani su građani ove zemlje. Mislim da je rječnik korišten u nekim od izjava uvredljiv i ne pokazuje poštovanje ne samo prema mojoj poziciji nego i prema uredu (poziciji) predsjednika Republike Srpske.

Na pitanje kako ga je Dodik nazvao manipulatorom, najvećim rušiteljem Daytonskog sporazuma i optužio da ste UN-u plasirali lažno izvješće o stanju u BiH, Inzko je opet negirao optuže ističući kako je njegov mandat jasno definiran Daytonskim mirovnim sporazumom i da je njegov primarni zadatakpodržavati taj sporazum.

 

-To je upravo ono što i činim i ja izvršavam svoje obveze imajući na umu moj mandat i budućnost ove zemlje. U pogledu odgovornosti koju imam na ovoj funkciji, ja dajem svoju procjenu činjenica onakvih kakve jesu. Ako je razvoj političke situacije pozitivan, ja tako izvještavam. Ako je negativan, ja o tome isto tako izvještavam. U tome se sastoji moj izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a. Nije greška u ogledalu ako odraz u njemu nije privlačan kako smo se nadali da će biti – kazao je “uvređeni” Inzko.

Visoki je predstavnike negirao i optužbe kako je  osoblje OHR-a utjecalo na suce Ustavnog suda BiH, kako bi se presudama mijenjao ustavno-pravni poredak, ističući kako je to čisto politička fikcija i uvreda.

 

-Ja ih ne poznajem i moje je duboko uvjerenje da se ne vrši uticaj na pravosuđe, što je i temeljni dio naše civilizacije. Prema tome, OHR i međunarodna zajednica se snažno protive naporima da se pravosudni sistem u ovoj zemlji podredi političkom utjecaju.

Komentirajući kritike predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića da prizna svoju grešku i povuče odluku na temelju koje je prošle godine formirano nezakonito vodstvo Federacije BiH i hoćete li to učiniti, Inzko je naravno odbio sa prizna kako je pogriješio ističući kako se međunarodna zajednica tada uključila, “uz punu podršku Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, da sačuva stabilnost i funkcioniranje institucija na entitetskom nivou, koje su već devet mjeseci bile paralizirane neustavnim i politički motiviranim bojkotom Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i omogući Ustavnom sudu FBiH da donese odluku o ustavnim pitanjima koja su pokrenuta”.

 

Međutim kako je ta stabilnost “sačuvana” Iznka najbolje demantira politička kriza u BiH, a koja traje od tada do danas !!! (R.I. Dnevnik.ba)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Politico: EU htjela uvesti sankcije na ruski plin. Nikad nećete pogoditi koja zemlja je blokirala tu odluku

Zemlje Europske unije se jučer nisu uspjele dogovoriti o novim sankcijama protiv unosnog ruskog sektora ukapljenog prirodnog plina, navodi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -