Published On: Sub, stu 24th, 2012

Nikšić: Tužiteljstvo BiH mora pokrenuti istragu u slučaju Razvojne banke

“Skupština Razvojne banke FBiH na nedavnoj sjednici u Sarajevu nije podržala zaključak koji je predložio dopremijer Jerko Ivanković Lijanović da moju odluku praktično stavi izvan snage, a Nadzorni odbor i Uprava će nastaviti s radom, bez trajnog zasjedanja, do izbora nove. Razvojna banka neće biti obezglavljena”, kazao je Feni federalni premijer i predsjednik Skupštine Razvojne banke FBiH Nermin Nikšić.

Govoreći o konkretnim optužbama na račun pojedinih članova Vlade, pojedinih visokih dužnosnika u FBiH, ali i u pojedinim političkim strankama, te pritisku i ucjenama o kojima je na spomenutoj sjednici Skupštine Razvojne banke FBiH govorio Ramiz Džaferović, Nikšić je kazao da se u taj slučaj moraju uključiti organi gonjenja.
Nikšić: Tužiteljstvo BiH mora pokrenuti istragu u slučaju Razvojne banke

“Na moju konstataciju da ga cijenim kao ozbiljnog čovjeka i moje pitanje stoji li iza težine svojih riječi koje je izgovorio na Skupštini Razvojne banke, predsjednik Uprave rekao je da stoji iza svake svoje riječi, te da je to spreman ponoviti pred nadležnim institucijama BiH.

Mislim da ovo ne može završiti ovako i da se moraju uključiti organi gonjenja, Tužiteljstvo i ispitati sve te navode. Ukoliko se oni pokažu točni, treba pozvati na odgovornost one koji su tamo jasno označeni kao počinitelji tih radnji”, istaknuo je.

Premijer Nikšić kaže da već na osnovu toga, Tužiteljstvo ima ovlasti i mogućnosti ispitati o čemu se radi.

“Hoće li, vidjet ćemo. Mi ćemo proslijediti materijal Tužiteljstvu neka se ono o tome očituje”, kazao je.

Upitan za stranačku pripadnost Ramiza Džaferovića, Nikšić je kazao da je „i na početku Skupštine Razvojne banke FBiH, Dažaferović jasno rekao da je član Stranke demokratske akcije i da će to ostati, ali da to ne znači da će zbog toga pristati raditi bilo kakve nezakonite radnje“.

“Time otklanjamo sve spekulacije. Meni je jasno da oni koji su prozvani, koji se osjećaju ugroženi ovim izjavama, povezuju Džaferovića sa SDP-om što, po prirodi stvari ukazuje na to da, čim je netko na strani pravde i zakona onda se po principu mora povezivati sa SDP-om”,  prokomentirao je.

Premijer Nikšić navodi da je Skupština Razvojne banke FBiH, održana u četvrtak kasno poslijepodne kao uvjet za održavanje sjednice Vlade FBiH na kojoj su razmatrane bitne točke dnevnog reda, navidjelo iznijela sve razloge zbog kojih je on kao predsjednik Skupštine intervenirao i stavio izvan snage zaključke Nadzornog odbora, kojim je Nadzorni odbor nastojao i praktično uveo, novi institut nepoznat u aktima Banke, trajno zasjedanje.

“Time su, ustvari, željeli izbheći odredbe, statute i poslovnike koji govore o tome da je potrebno prisustvo pet članova Nadzornog odbora za donošenje odluke, te praktično razriješiti članove Uprave i imenovati nove. Sve to s jasnim ciljem da za svoje pokrovitelje osiguraju značajna financijska kreditna sredstva iz Razvojne banke kao i za one koji praktično drže i ucjenjuju Federaciju BiH i novu parlamentarnu većinu za konstituiranje Vlade”, kazao je Nermin Nikšić.

“Skupština Razvojne banke FBiH na nedavnoj sjednici u Sarajevu nije podržala zaključak koji je predložio dopremijer Jerko Ivanković Lijanović da moju odluku praktično stavi van snage, a Nadzorni odbor i Uprava će nastaviti s radom, bez trajnog zasjedanja, do izbora nove. Razvojna banka neće biti obezglavljena”, kazao je Feni federalni premijer i predsjednik Skupštine Razvojne banke FBiH Nermin Nikšić.

Podsjetimo, dramatična sjednica Skupštine Razvojne banke FBiH, održana prekjučer kasno popodne, razotkrila je razloge sukoba u Vladi F Bih oko kontrole nad Razvojnom bankom F BiH.

Direktor Razvojne banke FBiH Ramiz Džaferović, naime, otvorio je karte i posvjedočio o dijelu pritisaka političkog vrha SDA i Sulejmana Tihića, koji su od njega, odnosno od državne banke, tražili kredite za svoje tajkune i koalicijske partnere.

“Dnevni avaz” objavio je dijelove tonskog zapisa sa sjednice Skupštine Razvojne banke, koji predstavljaju materijal za istražne organe.

Sarajevski list, kao i još neki sarajevski mediji je objavio da je Džaferović ispričao da mu je ministar za izbjeglice i raseljene osobe FBiH i potpredsjednik SDA Adil Osmanović otvoreno u uredu u prisustvu predsjednika SDA Sulejmana Tihića tražio da ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Jerki Ivankoviću Lijanoviću da kredit od pet milijuna maraka kako bi NSRzB ostao na razini FBiH u koaliciji sa SDA!

Nadalje, Džaferović je naveo da je Osmanović od njega u više navrata tražio kredit za Hilmu i Muju Selimovićau iznosu od 20 milijuna maraka, dok ga je, kako je naveo, pritiskao i zamjenik predsjednika SDA Asim Sarajlić da da kerdit za farmu u Posušju Živku Budimiru.