Published On: Čet, srp 15th, 2021

JAČANJE RUSKOG UTJECAJA MEĐU BOŠNJACIMA: Čečenski vođa dobija ulicu u Zavidovićima

Jučer je u posjeti Općini Zavidovići ponovo boravila delegacija “Europskog muslimanskog foruma” na čelu sa predsjednikom Abdulvahid Nijazovim.

Posjeta je upriličena u povodu ozvaničenja početka aktivnosti vezanih za izgradnju ulice iznad gradskog stadiona a koja će nositi ime prvog predsjednika Čečenije rahmetli Ahmada-hadži Kadirova.

Ahmad Abdulhamidovič Kadirov (rus. Ахмат Абдулхамидович Кадыров, čeč. Къадири lабдулхьамидан кlант Ахьмад-Хьажи; Karaganda, 23. avgust 1951Grozni, 9. maj 2004), bio je muftija Ičkerije, a kasnije predsednik Čečenske republike i heroj Ruske Federacije. Tokom Prvog čečenskog rata se borio protiv Rusije ali suočen sa porastom vehabizma i radikalnog islama u Ičkeriji, bio je primoran da promeni stranu, tako da je tokom Drugog čečenskog rata bio na strani Rusije. Izabran je za prvog predsednika obnovljene Čečenije i na toj funkciji je ostao do svoje smrti, kada je poginuo 9. maja 2004. u atentatu bombom. Njegov sin Ramzan Kadirov je trenutni predsednik Čečenije i jedan je od najodanijih saveznika i prijatelja ruskog predsednika Vladimira Putina.

U narednom periodu Općina Zavidovići će obezbjediti potrebnu projektnu dokumentaciju, riješiti imovinske odnose te pokrenuti proceduru za dopunu Odluke o nazivima ulica.

Prilikom jučerašnje posjete potpisan je i Memorandum o saradnji između Općine Zavidovići i Europskog muslimanskog foruma u vrijednosti od 500 tisuća eura, a razgovarano je i o aktivnostima dogradnje mosta i izgradnje kružnog toka koji bi nosio ime Ramzana Kadirova, aktuelnog čečenskog predsjednika.

Realizacijom navedenih projekata stvorila bi se mogućnost bratimljenja gradova.

Sastanku su prisustvovali predsjedavajuća Općinskog vijeća Erna Merdić Smailhodžić, predsjednik kluba GDS Zahid Avdičevic i kluba PDA Mirsad Bečić.

Općinski načelnik se zahvalio na ponovnoj posjeti delegaciji Europskog muslimanskog foruma i izrazio nadu za dobru saradnju u narednom periodu te uspješnu realizaciju projekta izgradnje gore pomenute ulice.

Također, načelnik Dr.sci.Hašim Mujanović pozvao je u posjetu Bosni i Hercegovini i Zavidovićima čečenskog predsjednika Ramzana Kadirova u cilju izgradnje mostova prijateljstva između dva naroda, kao i izgradnje mosta koji bi nosio ime uvaženog predsjednika.

Jučerašnju manifestaciju podržali su i svojim prisustvom uveličali članovi nekoliko zavidovićkih sportskih kolektiva.

Zdici.info
guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x