Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

Izvjestitelji Vijeća Europe zatražili od Srbije da ukloni mural ratnog zločinca Ratka Mladića

Must Read

Izvjestitelji Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PSSE) pozvali su u petak vlasti u Srbiji da uklone mural Ratka Mladića u Beogradu i poduzmu oštre mjere protiv veličanja ratnih zločinaca, priopćio je beogradski ured PSSE-a.

Napetosti zbog murala osuđenika za ratne zločine Ratka Mladića, koje u Beogradu traju već dulje od tjedan dana, dobile su ovaj tjedan novu dimenziju kad je u srijedu uz Mladićev mural tijekom noći doslikan i lik četničkog vođe iz Drugog svjetskog rata Dragoslava Draže Mihailovića.

Autori novog uratka službeno su nepoznati, a aktivisti za ljudska prava vjeruju da je ponovo riječ o pripadnicima ekstremističkih skupina, navijačkih i desničarskih organizacija, čije akcije državne institucije izbjegavaju eksplicitno osuditi i zabraniti.

“Zaprepašteni smo neuspjehom vlasti”

Talijan Piero Fassino (socijalist) i Britanac Ian Liddell-Grainger (EC/DA), izvjestitelji PSSE-a za monitoring Srbije, pozvali su srpske vlasti da poduzmu “nedvosmislene mjere protiv veličanja osuđenih ratnih zločinaca i da uklone, bez odgode, mural u Beogradu koji veliča Ratka Mladića, osuđenog za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti”.

Fassino i Liddell-Grainger podsjećaju da je nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR), inicijator skupa na kojem su na Dan borbe protiv fašizma kanili prebojiti mural, a policija je taj skup zabranila, nositelj priznanja Vaclav Havel za ljudska prava,

“Zaprepašteni smo neuspjehom vlasti – unatoč odluci komunalne policije – da uklone ovaj nelegalno postavljen mural i što je bivšem dobitniku nagrade Vaclav Havel, Inicijativi mladih za ljudska prava, zabranjeno održavanje demonstracija protiv ovog murala 9. studenog 2021. godine, pri čemu je MUP naveo ‘sigurnosne razloge’”, navodi se u priopćenju i naglašava da je “policija poslana da zaštiti mural i spriječi pristup mogućim prosvjednicima s obje strane”.

Dužnosnici PSSE-a podsjećaju i na uhićenje dvije aktivistice koje su jajima gađale mural te na incidente koji su uslijedili kad su “nacionalistički ekstremisti organizirali protuprosvjede”.

“Demokratsko društvo ne može nijekati ratne zločine i njegovati kulturu mržnje i nekažnjivosti”

Ti događaji, po ocjeni izvjestitelja PSSE-a, podsjećaju na obvezu “nedvojbene borbe protiv veličanja osuđenih ratnih zločinaca”, dok takvi postupci “podrivaju regionalnu suradnju i ometaju proces europskih integracija kojem Srbija teži”.

“Demokratsko društvo ne može nijekati ratne zločine i njegovati kulturu mržnje i nekažnjivosti. Stoga pozivamo vlasti u Srbiji da snažnim djelovanjem pokažu svoju spremnost da se odlučno bore protiv veličanja ratnih zločinaca i da bez daljnjeg odgađanja obrišu murale koji veličaju ratne zločince“, ukazali su u priopćenju Fassino i Liddell-Grainger.

Parlamentarna skupština Vijeća Europe dodijelila je 2019. godine Inicijativi mladih za ljudska prava nagradu Vaclav Havel za ljudska prava, kao priznanje za rad na gradnji mostova između mladih ljudi na Balkanu iz različitih etničkih skupina, regija i zemalja te na sprječavanju ponovnog izbijanja etničkih sukoba u regiji.

U središtu Beograda u petak rano poslijepodne na više mjesta zalijepljene su poruke “Ratko Mladić osuđen za genocid”, a u priopćenju proslijeđenom medijima neimenovana organizacija je s e-mail adrese “borbastalna” poslala poruku “Građani neće stati, spomen-mural mora pasti”, uz obavijest da su “akciju proveli građani i građanke”./Hina/HMS/

- Advertisement -

4 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Najveći izdajnik u povijesti Hrvatske podijelio je zemlju neprijateljima pa pobjegao. Danas je tek ikona neobrazovanih….

SAMO tridesetak kilometara od Sarajeva nalazi se selo Bradina. Radi se o relativno nevažnom mjestu u kojem posjetitelji mogu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -