Published On: Uto, ožu 12th, 2013

Izvjestan dogovor o elektorskom izbornom sustavu


SARAJEVO, MOSTAR – Na sutrašnjem sastanku u Sarajevu lideri SDP-a, SBB-a i dva HDZ-a, stranaka nove federalne “četvorke”, pokušaće da u potpunosti približe stavove u vezi s načinom provedbe presude u slučaju “Sejdić i Finci” o načinu izbora članova Predsjedništva BiH iu Domu naroda parlamenta BiH, saznaju “Nezavisne”.
Kako nam je potvrđeno iz nekih od stranaka nove četvorke, gotovo je izvjesno da će sutra ili u narednim danima biti usuglašen i usvojen direktan model izbora, ali kroz elektorske sustav, koji istodobno podrazumijeva da će već od općih izbora 2014. izborni sustav u Federaciji biti zasnovan na 12 jedinica, odnosno šest ili devet u Republici Srpskoj. Stranke i pregovarački timovi trenutno usuglašavaju tehnička pitanja.
Dragan Čović, lider HDZ BiH, jučer je potvrdio da će čelnici razmotriti vrlo konkretne modele interesantne za Federaciju, ne želeći otkrivati ​​detalje.
“Iz RS već je rečeno da je bitno da se dogovor o provođenju odluke postigne u Federaciji. Optimista sam, ali ne treba pretjerivati ​​s optimizmom dok se realnije ne uđe u raspravu o tim modelima”, kazao je Čović, koji smatra da nema koristi sazivati sastanak “šestorke” ako u Federaciji prethodno ne nađu rješenje da jedni drugima ne biraju članove Doma naroda i Predsjedništva BiH.
Munib Jusufović, generalni tajnik SBB-a i član pregovaračkog tima, potvrdio je da postoji dogovor stranaka i Delegacije EU u BiH da se u javnost ne iznose detalji razgovora i mogućih rješenja.
“Ali kako god, to je direktan izbor, kroz elektorske model. Suština je da, koliko bude mandata, toliko bude i elektora”, kaže Jusufović.
Lidija Korać, član Predsjedništva SDP-a i član pregovaračkog tima ove stranke, ističe da će SDP biti konstruktivan faktor, ali da neće odstupiti od dva osnovna principa.
“A to su da ne mogu biti tri izborne jedinice i da nema asimetričnog izbora. Izbor modela koji određuje da netko može samo zastupati Hrvate, neko samo Bošnjake, a neko samo Srbe, nije prihvatljiv, ali elektorske model, uz određene dorade, može biti prihvatljiv svima “, navodi Koraćeva.
U SDS-u nisu željeli komentirati prijedloge za rješenje pitanja “Sejdić i Finci” dok službeno ne dobiju usuglašen prijedlog stranaka iz FBiH. 
U SNSD-u ranije su rekli da nemaju ništa protiv elektorskog sustava izbora članova Predsjedništva BiH, s tim da RS u takvom sustavu izbora ostane kao zasebna izborna jedinica.
Prema ranijim najavama, konačan tekst sporazuma o načinu provođenja odluke “Sejdić i Finci” stranački čelnici trebali bi potpisati s europskim povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom, koji će doputovati u Mostar u prvoj polovici travnja, što potvrđuje da EU s velikom pažnjom prati cijeli proces .