Published On: Uto, ožu 12th, 2013

DISIDENT ZOVE DISIDENTE: Komšić računa na prebjege

SARAJEVO – Novoj političkoj stranci Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH i bivšeg visokog funkcionera SDP-a, koja bi službeno trebala biti osnovana 7. travnja, prići će nekolicina poznatih intelektualaca te pojedini istaknuti članovi SDP-a, Naše stranke, ali i ostalih stranaka socijaldemokratske orijentacije, saznaju “Nezavisne” od dobro upućenih izvora.
Prema našim saznanjima, mnogi zastupnici iz drugih stranka, a osobito SDP-a, koji namjeravaju “prebjeći” kod Komšića, žele pričekati da im mandati isteknu kako ne bi došli u opasnost da plaćaju odštetu domicilnim strankama, kako je to slučaj sa SDP-om , u kojem su mnogi istaknuti članovi potpisali takve izjave.
Iako sam Komšić ime stranke i svojih najbližih suradnika i dalje drži u strogoj tajnosti, već se mogu čuti mišljenja da će on dobiti priličnu podršku lijevo orijentirane intelektualne elite i nekoliko desetaka tisuća glasača SDP-a, u što vjeruje i politički analitičar Enver Kazaz.
“Komšićeva stranka je neophodna BiH, koja je devastirano društvo, zemlja vampirske eksploatacije poniženih klasa i izdajničkih socijaldemokratija. Komšić može računati i na one glasače koji su u otporu prema Lagumdžijinom totalitarizmu poništavali na lokalnim izborima svoje listiće, a njih je bilo čak 80.000”, smatra Kazaz.
Asim Mujkić, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, pozdravlja formiranje svake političke organizacije koja izlazi iz okvira etnonacionalnog.
“Bez obzira na opasnost od fragmentiranja političke scene u BiH, ona je danas izuzetno monolitna u smislu da se sve svodi na etnonacionalizam. Formiranje svake stranke koja izlazi iz tog zadanog oblika bh.. Političkog života treba pozdraviti, jer nam nudi drugačiju paradigmu političkog udruživanja” , naglašava Mujkić.
Iako je za Mujkića neizvjesno kakav će izborni uspjeh polučiti stranka Željka Komšića na općim izborima naredne godine, on naglašava da je to manje bitno u odnosu na činjenicu što Komšić uopće dolazi s ovakvom političkom opcijom, “jer nijedna dominantna ideologija ne traje vječno”.
“Etnonacionalističke vokabular je od 2006. godine mogao mobilizirati, ali danas bogami sve manje i, ako gledamo kratkoročno, u narednih desetak godina će se dogoditi zamor takvog vokabulara, kao i svojevremeno sa pričom o komunizmu”, zaključuje Mujkić.
Nijaz Skenderagić, jedan od utemeljitelja SDP-a, navodi da je u BiH ionako previše stranka te smatra da je pitanje hoće li se udružiti ljevica na narednim izborima bitnije od same činjenice što Komšić osniva vlastitu stranku.
“Mislim da je krajnje vrijeme da se sve stranke koje misle da su socijaldemokratske okupe u jedan blok, jer jedino tako imaju šansu na izborima. A što se tiče samog Komšića, bojim se da će dobiti određeni broj glasova, ali ne toliko koliko predviđaju, a još manje dovoljno za trijumf “, previđa Skenderagić.

Stranka lijevog centra

Kako saznajemo, stranka Željka Komšića bit će profilirana kao lijevi centar, a on je zajedno sa timom bliskih suradnika već osmislio i završio politički program, odnosno platformu za političko djelovanje.
Od dobro upućenih izvora saznajemo da će Komšićeva nova politička stranka biti sušta socijaldemokratija, a što će to značiti u praksi, vidjećemo već uoči općih izbora 2014. godine