Kadom al-Jabouri, čovjek koji je čekićem rušio Saddamov kip, danas žali zbog svog čina

Prije 10 godina Iračanin Kadom al-Jabouri obišao je naslovnice svjetskih medija kada je s čekićem krenuo u razbijanje kipa Saddama Husseina u Bagdadu. Za Blaira i Busha slika je došla u idealno vrijeme i interpretirana je kao simbol “zahvalnosti naroda kojeg velike sile sada rješavaju zlog diktatora”. Pad kipa iračkog predsjednika prikazivan je na američkim TV postajama doslovno danima bez prestanka.
No, “čovjek s čekićem” – kojem je američki tenk pomogao pri rušenju – danas otkriva kako žali za tim činom. “Mrzio sam Saddama”, priča 52-godišnji mehaničar i bivši dizač utega Jabouri koji ima radnju za popravak motora u Bagdadu. “Godinama sam sanjao o tome kako ćemo srušiti taj kip, ali ono što je uslijedilo nakon bilo je veliko razočarenje”, rekao je u razgovoru za britanski listThe Guardian.
“Tada smo imali samo jednog diktatora. Danas ih imamo na stotine. Ništa se nije okrenulo na bolje”, rekao je Jabouri o svojoj zemlji koja je danas prožeta političkim problemima, korupcijom, a ubojstva su svakodnevna pojava.
Jabouri je za vrijeme vlasti Saddama Husseina proveo 11 godina u zatvoru Abu Ghraib zbog, kako ističe, “polu-političkih razloga”. Unatoč tome, žali za vremenima prije američke invazije. Razočarenje je stiglo dvije godine nakon američke okupacije, ističe, kada je postalo jasno da se stvari u zemlji neće okrenuti na bolje.
“Pod Saddamom smo imali sigurnost. Bilo je korupcije, ali ni približno kao danas. Životi su nam bili zaštićeni i puno osnovnih stvari kao što je struja i benzin bili su nam dostupni. Dvije godine nakon dolaska Amerikanaca nisam vidio nikakav napredak. Tada su počela ubijanja, otmice, sektaško nasilje…”, priča duboko ogorčeni Jabouri.
Za aktualno stanje u zemlji krivi Amerikance i iračke političare. “Amerikanci su sve počeli, a zatim su političari uništili zemlju. Izgleda kako stvari postaju sve gore. Nemamo budućnost. Ne dok je aktualna politička elita na vlasti”, zaključio je Jabouri.

Kadom al-Jabouri danasDanas se rušenje Saddamovog kipa u Bagdadu smatra jednim od najboljih primjera pomno orkestrirane medijske propagande – tim činom nastojalo se javnosti prikazati kao da je rat završen i “misija obavljena”. Po tom pitanju veliko istraživanje odradio je novinar Peter Maas za list New Yorker te zaključio kako je rušenje kipa – kojeg su zapravo srušili američki vojnici, a ne Iračani – bio jedan poprilično beznačajan događaj u kontekstu rata u Iraku, no od njega je stvorena intenzivna medijska propaganda koja zapravo ni danas ne jenjava i scena se često koristi kao simbol američkog “oslobođenja” iračkog naroda.