Published On: Uto, ožu 12th, 2013

Institucije "napušta" 160 automobila

Sarajevo – Vozni park institucija na razini BiH uskoro bi mogao biti siromašniji za oko 160 vozila, a uštede, samo po osnovu troškova njihovog korištenja, iznosiće oko 1,4 milijuna maraka godišnje.
Predviđeno je ovo Prijedlogom pravilnika o uvjetima nabave i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH, koji je u posjedu “Glasa Srpske”.
Pravilnik je proslijeđen Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH, ali još nije poznato kada će biti stavljen na dnevni red sjednice ministara.
Kako “Glas Srpske” saznaje, neki od ministara nisu zadovoljni predloženim rješenjima.
Ovim pravilnikom želi se osigurati da se na jedinstven način urede nabavka i korištenje službenih vozila u institucijama BiH, prava, obveze i postupanja zaposlenika i osobe koje upravljaju ovim vozilima.
Od primjene pravilnika izuzet je samo Parlament BiH, jer je način nabave i korištenje službenih vozila ove institucije reguliran člankom Zakona o plaćama i naknadama.

Održavanje i uštede

Službena vozila koja koriste rukovoditelji, njihovi zamjenici i pomoćnici pojedinačno prosječno prelaze 25.550 kilometara godišnje, tako da samo troškovi goriva za svako vozilo iznose oko 5.100 KM.
Troškovi eksploatacije, koji uključuju troškove održavanja, servisiranja, goriva, osiguranja, registracije i nabavke guma za službena vozila iznose oko 9.000 KM godišnje za svako vozilo.
– Primjenom ovog pravilnika biće ostvarena ušteda u proračunu na troškovima eksploatacije vozila u iznosu oko 1.400.000 KM na godišnjem nivou. Osim toga, bit će povećani prihodi u proračunu i to prodajom službenih vozila, koja, u skladu s ovim pravilnikom, predstavljaju višak – navedeno je.
Institucija za koju se utvrdi da ima više vozila od dozvoljenog broja ovim pravilnikom, dužna je višak vozila proda u roku od šest mjeseci od njegovog stupanja na snagu.
Kako je navedeno, nabavna vrijednost službenih vozila za 52 institucije BiH, koje za obavljanje poslova i zadataka ne koriste službena specijalizirana vozila, iznosi maksimalno do 6.240.000 KM, dok nabavna vrijednost službenih vozila koja ove institucije trenutno imaju iznosi 10.827.645 KM, iz čega proizlazi da će biti ostvarena i znatna ušteda na troškovima nabave službenih vozila.

Klase i vrijednosti

Pravilnikom, čiji je predlagač Ministarstvo finansija i trezora BiH, uređuje se i tko ima pravo na skuplja vozila, čija cijena prelazi 130.000 KM, ali i tko će morati zadovoljiti automobilima do 25.000 KM.
– Visoka klasa putničkih vozila obuhvaća vozila sa cijenom do 130.000 KM, koja uključuje dodatnu opremu, a njih će moći koristiti članovi Predsjedništva BiH i predsjedavajući Vijeća ministara – navodi se u Pravilniku.
Vozilo u vrijednosti do 100.000 KM moći će koristiti ministri na nivou BiH, predsjednici Ustavnog suda BiH i Suda BiH, kao i glavni tužitelj BiH. Sa druge strane, vozila do 50.000 maraka moći će imati ravnatelji, zamjenici i glavni inspektor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH.
Najjeftinija vozila namijenjena su zamjenicima rukovodilaca, kao i ostalim zaposlenicima kojima rukovoditelji dodijele ovo pravo. Cijena njihovih automobila neće smjeti preći 40.000, odnosno 25.000 maraka.
Ured za reviziju institucija BiH u studenom prošle godine objavila je izvještaj u vezi s voznim parkom na razini BiH. Izvještaj je pokazao da vozni park institucija BiH čini 3549 vozila, čija je knjigovodstvena vrijednost oko 25 milijuna maraka, a prosječna cijena vozila oko 40.000 maraka.
Ovakav vozni park institucije BiH je koštao oko 18,5 milijuna KM, a novac je potrošen za nabavu novih vozila, registraciju, gorivo, održavanje, pranje i parkiranje. Opća ocjena je bila da nema jedinstvenih pravila u ovoj oblasti, te da je na sceni rastrošnost, jer se voznim parkom ne upravlja na učinkovit i ekonomičan način.
Zamjenik predsjedavajućeg Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamenta BiH Boško Tomić rekao je “Glasu Srpske” da je veoma značajno to što je resor financija uputio ovakav pravilnik.Ovim se, po njegovim riječima, potvrdilo da na nivou BiH ima prostora za uštede.
– Dugo se inzistiralo na donošenju pravilnika o uporabi službenih automobila, tako da je dobro da se krenulo s ovom inicijativom. Svaka ušteda je pohvalna, a vidjećemo da li ima još mjesta za nekakve uštede – zaključio je Tomić.

GPS uređaji

Kao dodatni mehanizam za nadzor i zaštitu, kada su u pitanju službena vozila, propisana je obaveza ugrađivanja GPS uređaja za nadzor i zaštitu. Pravilnikom je predviđeno da je ove uređaje potrebno nabaviti i ugraditi do 1. siječnja iduće godine.