Utorak, 21 svibnja, 2024

Izvješća o siromaštvu i socijalnoj isključenosti Caritasa u BiH

Must Read

Povodom Nedjelje Caritasa, koja se u Bosni i Hercegovini obilježava na treću nedjelju došašća u nedjelju, 16. prosinca 2012. godine, Caritas Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine je upriličio danas tiskovnu konferenciju u prostorijama Caritasa Vrhbosanske Nadbiskupije u Sarajevu.
Na tiskovnoj konferenciji je prezentirano Izvješće o siromaštvu i socijalnoj isključenosti koje uočava Katolička Crkva u BiH za 2012. godinu, koje  se temelji na dva zasebna istraživanja o siromaštvu i socijalnoj isključenosti provedena tijekom 2011. i 2012. godine. Na osnovu 10.000 različitih upitnika o obiteljima i zajednicama Caritas daje kvalitativan i kvantitativan opis siromaštva i socijalne isključenosti koje uočava Katolička crkva u BiH.
 
Istraživanjem je u središte pozornosti stavljena osoba sa svim svojim problemima i karakteristikama, a rezultati, proizišli iz slušanja i razgovora, ne govore samo o brojevima nego donose korisne informacije o profilu siromašnih i socijalno isključenih osoba. Izvješće je plod promatranja siromaštva i socijalne isključenosti u BiH koju je provodio Caritas u BiH uz potporu inozemnih partnera i domaćih stručnjaka.
Novinarima i predstavnicima medija se tom prigodom obratio mons dr. Franjo Komarica, biskup banjolučki i predsjednik Caritasa BK BiH, koji je istaknuo: Svatko treba obavljati svoju zadaću, Katolička Crkva ovim izvješćem obavlja svoju zadaću upozoravajući na stanje osoba i obitelji koje se nalaze u potrebi i siromaštvu, te su socijalno isključene. Caritas u BiH obavlja svoju zadaću, pomažući siromašnima kroz različite programe i projekte,  a državne institucije bi trebale razvojem socijalnih programa pomoći onima kojima je to najpotrebitije.
 
Jedan od najvažnijih rezultata ovoga istraživanja je stupanj solidarnosti običnog čovjeka u BiH s onima koji su u nevolji. Čovjeka dobroga srca, koji je uvijek spreman pomoći onima koji su u nevolji, a to nam daje nadu u bolje sutra.“
Vlč. dr. Mirko Šimić, ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije, je predstavio djelovanje Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije, kao i poteškoće s kojima se susreću, a novinari i predstavnici medija su imali priliku upoznati iz prve ruke kako izgledaju obroci za korisnike pučke kuhinje, kojih u ovom trenutku na području Sarajeva i Zenice ima više od 500.
Osnovni rezultati istraživanja
Rezultati istraživanja u župnim zajednicama
Cilj istraživanja u župnim zajednicama bio je razumijevanje siromaštva unutar obitelji, kao središnje stanice društva, između pojedinca i zajednice, analizirajući situaciju na razini župne zajednice.
U istraživanju je ispitano 33.180 osoba odnosno 9.752 obitelji u 88 župnih zajednica, dajući mogućnost identifikacije nekih aspekata socijalne isključenosti koji je prisutan u BiH.
Presjek podataka:
•    12,3% ispitanika, osoba navelo da posjeduje visoko obrazovano, dok ih je
•    4,4% ispitanika, osoba navelo da uopće ne posjeduje bilo kakvo obrazovanje
•    37,9% obitelji su obitelji koje imaju studente;
•    18% obitelji bez ijednoga zaposlenoga člana;
•    83,8% obitelji s umirovljenicima;
•    8% su obitelji bez ikakvih primanja;
•    3% obitelji kao jedinu vrstu primanja navode socijalnu pomoć.
•    9,8% obitelji živi u devastiranom objektu;
•    14,9% obitelji ima osobe sa zdravstvenim poteškoćama, tjelesnim nedostatkom ili mentalno
oboljele osobe;
•    40,6% obitelji je potrebna neka vrsta pomoći;
•    5,4% obitelji koje već primaju neku vrstu pomoći.
Jedan od važnijih dijelova istraživanja ali i rezultata predstavljenih u ovom izvješću jeste podatak da je 60,1% obitelji, koje su sudjelovale u istraživanju, spremno pomoći drugima članovima svoje zajednice koji se nalaze u stanju socijalne potrebe ili u nekoj drugoj nevolji.
Kada se radi o načinima pomoći, najčešće se navodi dobrovoljnim radom, i to u 61,3% slučajeva, a najčešće se radi o pomoći u različitim radovima, popravcima, zatim pomoći pri čuvanju djece i slično.
Zatim, dosta zanimljivo, 41,1% ispitanika navodi da je spremno pomoći drugim obiteljima u svojoj zajednici financijski, u skladu sa svojim mogućnostima.(Dnevnik.ba/Caritsa BiH)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Francuska protiv saveznika, podržala sud u Haagu protiv Netanyahua

Francuska podržava Međunarodni kazneni sud (ICC) i ‘borbu protiv nekažnjivosti’, priopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova nakon što je...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -