Published On: Sub, lis 26th, 2013

Iznos za mirovine veći 14 milijuna maraka za 6 godina

Na ceremoniji upriličenoj pred velikim broj stranih i domaćih novinara poručeno je da će Air Serbia biti lider avioprijevoza u regiji.

Generalni direktor Air Serbia Dane Kondić je rekao da je osnivanje nove aviokompanije prekretnica u razvoju Srbije.

On je osnivanje Air Serbia ocijenio kao “priču o novim putovanjima”.

“To je priča o putovanjima na koja svi mi krećemo”, rekao je Kondić, podsjetivši da je ta priča počela 1927. godine kada je osnovana Aeroput, preteča JAT-a.

Istakavši da je Air Serbia novi avioprijevoznik sa novom ambicijom, on je rekao da će klijenti u ovoj kompaniji biti tretirani kao gosti.

“Ova kompanija će biti ponos građana Srbije i ona će postati najbolja u regiji”, rekao je direktor Air Serbia i dodao da su za tri mjeseca od osnivanja kompanije osnovali novu flotu, predstavili se sa logom koji je stilizirani grb Srbije i najavio da će prvi Airbus sutra početi da leti.

On je najavio da će još pet aviona doći u sljedeća dva mjeseca, a četiri sljedeće godine.

Prema njegovim riječima, sasvim je upotpunjena usluga sa novim sjedištima, novom ponudom hrane i pića i mogućnostima zabave tokom leta i novom obučenošću osoblja.

Uvođenje nove mreže i destinacija o reda letenje, dodao je Kondić, putovanje Air Serbiom će učiniti ugodnim.

Kondić je, kao primjer uspješnosti naveo Etihad koji sporazumom o strateškom partnerstvu sa Vladom Srbije postao vlasnik 49 posto Air Serbia i pravo upravljanja, rekao da je Etihad Airwaya aviokompanija Ujedinjenih arapskih emirata (UAE) za deset godina može postati tvrtka koja gospodarstvu donosi deset milijardi dolara.

On je, izrazivši očekivanja da će postati svjetska aviokompanija, poručio da je to cilj Air Serbia i da ona predstavlja revoluciju.

Vicepremijer Srbije Aleksandar Vučić, koji je sudjelovao u sklapanju sporazuma sa Etihadom, rekao je da je ovo veliki korak za Srbiju.

Vučić je naveo da su za kratko vrijeme uspjeli promijeniti odnos i način razmišljanja i pokažu kako se ulaže državni novac koji neće biti bačen u bunar.

On je, ukazavši da je država većinski vlasnik nove aviokompanije, naglasio da je cilj da Air Serbia bude uvjerljivo najznačajnija i najjača kompanija u regiji.

“Air Serbia pokazuje da država Srbija može biti moderna. Mislimo da u regiji teško da mogu da se usporede sa nama i uvjeren sam da će građani Srbije i svi oni koji budu koristili usluge Air Serbia koristiti riječi hvale”,rekao je Vučić.

Hrana će, kako je rekao, vina i hrana u avionima će biti srpska, a osmjeh momaka i djevojaka više nego izraženiji.

On je kao najznačajnije ukazao da će ova kompanija za manje od godinu dana postati profitabilna.

Avion Airbus je svečano prikazan, a novinari su imali priliku obići ga i slikaju enterijer aviona i vrste usluga koje će biti pružene.

Air Serbia, nakon ukidanja Jat Airwaysa, počinje sutra službeno sa letovima i to letom za Abu Dabi. Opsluživat će 30 destinacija sa matičnog aerodroma Nikola Tesla, u putničkom i teretnom prometu. Preko Etihad i drugih međunarodnih partnera ponudit će i druge prekookeanske letove za Ameriku, Aziju i Australiju.

Nova srbijanska aviokompanija raspolaže flotom od 14 aviona, uključujući 10 Boinga 737-300 i 4 ATR-72s.