Subota, 13 travnja, 2024

Imovinu BiH izdavali turističkoj agenciji za 320 tisuća eura

Must Read

Dok vlasti u BiH već godinama vode jalovu raspravu oko povratka svoje imovine koja je raspadom Jugoslavije ostala na Jadranu bez svog titulara, sumnjivi ljudi izdaju tu imovinu u najam i nezakonito zarađuju novac.

 

Zbog takvih radnji, Općinski sud u Sarajevu podigao je optužnicu protiv trojice državljana BiH koji su prevarili hrvatskog turističkog djelatnika za 320.000 eura, predstavljajući se kao posrednici u pribavljanju dokumentacije za koncesiju na korištenje hotela Vis 2 u Dubrovniku i hotela Vila Aurora u Trstenom, prenosi Federalna televizija (FTV). Trojica optuženih M.B. (1961), A.M. (1988) i I.Ć. (1949) se terete da su u vremenu od sredine 2008. pa do travnja 2009. sačinili lažni ugovor o dodjeli koncesije te ga ovjerili krivotvorenim pečatom Povjerenstva za koncesije BiH, krivotvorili potpis predsjedatelja povjerenstva, te sačinili lažni akt Ministarstva financija i riznice BiH, kao i lažnu uplatnicu za plaćanje koncesijske naknade. Optuženi su održali više sastanaka u Dubrovniku i Sarajevu s turističkim djelatnikom iz Hrvatske (B.T.) kako bi mu kao poduzetnici iz BiH, za proviziju, pomogli u postupku stjecanja prava na koncesiju na korištenje hotela Vis 2 u Dubrovniku i hotela Vila Aurora u Trstenom.

Optuženi su krivotvorene dokumente dostavili B. T. u Hrvatskoj, dovodeći ga u zabludu da je ugovor legalan. Oštećeni je u zabludi da je dobio pravo na korištenje nekretnina uz naknadu na vrijeme od najmanje 50 godina, s mogućnošću produženja na još 40 godina, potpisao ugovor o posjedovanju. Na osnovi tog ugovora, smatrajući da ispunjava svoje obveze, oštećeni državljanin Hrvatske je optuženima isplatio ukupno 320.000 eura. Tužiteljstvo Sarajevske županije predložilo da se od optuženih oduzme imovinska korist pribavljena izvršenjem kaznenog djela.

Popis imovine OHR

Već godinama traju sporenja oko pitanja državne imovine i njene raspodjele između entiteta. To je dovelo do toga da je popis državne imovine napravio Ured visokog predstavnika. Sporazum o sukcesiji imovine bivše SFRJ jamčio je pravo povrata imovine na teritoriju drugih država, ali BiH je, suočena s unutarnjim problemima, zanemarila ovo pitanje.

VLM

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

GENERAL LJUBO ĆESIĆ ROJS Kako je pomogao 10.050 obitelji pripadnika HV i HVO kad su svi od nas digli ruke. Jedini pomogao obitelji generala...

General Ljubo Ćesić Rojs ima ogromne zasluge koje je stekao u ratu i u poraću. Svima nam je poznata...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -