Published On: Sub, lis 26th, 2013

Našoj državi stavlja se omča oko vrata i dodatno zaglibljujemo u dužničkom ropstvu

Produženjem kreditnog aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), koji osam mjeseci prije njegovog isteka traže federalne vlasti, našoj državi stavlja se omča oko vrata i dodatno zaglibljujemo u dužničkom ropstvu, kažu sugovornici Dnevnog avaza, ekonomski eksperti i parlamentarci.

Ekonomski analitičar Vanjskotrgovinske komore BiH Duljko Hasić, komentirajući informaciju prema kojoj će MMF u studenom na zahtjev ministra FBiH Ante Krajine razmotriti povećanje aranžmana, kazao je zaDnevni avaz da, ako želimo dobro ovoj zemlji i budućim generacijama, trebamo odmah zaustaviti nova zaduživanja.

– Doći će vrijeme, i to vrlo skoro, kada nećemo moći izvršavati obaveze, a onda ćemo ih početi plaćati dobrima. To su elektroprivreda, zatim šume i voda i druga prirodna bogatstva, što se uostalom dogodilo s ostalim zemljama koje su imale aranžmane sa MMF-om – rekao je Hasić.

On podsjeća da je BiH još 2008. godine bila zadužena za 2,6 milijardi KM, a danas, pet godina kasnije, imamo zaduženost od deset milijardi KM. On tvrdi da svi pokazatelji govore o tome da BiH teško može održati monetarnu stabilnost.

– Daleko smo bliži afričkim nego zemljama regije. Ovaj aranžman veoma je opasan kredit, jer već sljedeća rata dospijeva naredne godine, a vlasti i dalje povlače pogrešne poteze. Dodatno se zadužujemo, a nema zahtjeva za reprogram kredita – kazao je Hasić.

Srećko Boras Omer Hećimović, poslanici HDZ-a 1990 i SBB BiH u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta, kažu da su očekivali ovakav potez aktualnog saziva Vlade FBiH, koji radi bez vizije.

– Ne razmišljaju ni o jednom segmentu razvojnog dijela koji bi mogao pokrenuti proizvodnju i oživiti ekonomiju već gledaju kako da kupe socijalni mir i popunjavanjem proračunskih rupa. Stvaranje novih vrijednosti objektivno se i ne može očekivati od ove Vlade FBiH. Nažalost, trebamo čekati narednu godinu i nadati se da se nakon izbora napravi jedan drugi pristup u upravljanju i sredstvima i resursima – kazao je Boras.

Hećimović ističe da je aktualna vlast SDP-SDA previše vremena potrošila na podjelu pozicija i na političku trgovinu.

– Nemaju ideju ni vizije kako izaći iz krize. Ne znam kako će vraćati kredite u 2014. godini. Ne mogu ni naslutiti što nas očekuje. Više od 500 milijuna KM smo u deficitu – naglasio je Hećimović.