Published On: Sri, tra 10th, 2013

Izetbegović razumije Dodika: ‘S razlogom je zahvalan Karadžiću, naslijedio je njegovu predsjedničku fotelju’

SARAJEVO – Činjenica je da sastanka u Mostaru neće biti, ali će razgovori biti nastavljeni – kazao je danas novinarima u Sarajevu član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.Potvrdio je da će europski komesar za proširenje Štefan Fuele sutra u Sarajevu razgovarati sa sva tri člana Predsjedništva BiH u odvojenim susretima.
Nemogućnost bosanskohercegovačkih političkih lidera da pronađu rješenje za implementaciju presude “Sejdić-Finci”, Izetbegović vidi kao “nastavak agonije” za građane BiH.
– Posljedice mogu biti vrlo ozbiljne po BiH, a jedna od njih bi mogla biti i nepriznavanje rezultata predstojećih izbora 2014. – kazao je Izetbegović.
Prokomentirao je i jučerašnje svjedočenje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u slučaju Radovana Karadžića te rekao da nije iznenađen njegovim nastupom.
– Dodik nije ponudio ništa novo i dalje se oslanja na jeftine i prozirne laži – istaknuo je Izetbegović.
Kao primjer ovoj tvrdnji, naveo je Dodikovo pozivanje na tzv. islamsku deklaraciju za koju Izetbegović tvrdi da nikada nije spominjanja u tijeku agresije na BiH.
– Na bazi plana koji je napravljen u Beogradu u BiH su proglašene srpske autonomne oblasti koje su pokrile gotovo 90 posto teritorija BiH, kao paradržavice. Zatim je Radovan Karadžić s Momčilom Krajišnikom napravio skupštinu srpskog naroda gdje je donesena odluka da se u BiH Srbi razgraniče s ostalim narodima. Poznato je da su od Jugoslavenske narodne armije napravili čistu srpsku vojsku i etnički očistili nesrbe sa 70 posto teritorija BiH, porušili sve džamije i katoličke crkve i napravili genocid u Srebrenici te stotine jama u koje su bacali nevine ljude. Pravili su koncetracijske logore i ustanovili Republiku Srpsku – rekao je Izetbegović.
Dodao je da razumije Milorada Dodika i njegovu grčevitu obranu Radovana Karadžića.
– Milorad Dodik ima razloge da bude zahvalan Karadžiću. Karadžić je dobio optuženičku stolicu u Haagu, a Dodik je naslijedio njegovu udobnu predsjedničku fotelju – zaključio je Izetbegović.
Prokomentirao je i današnje zasjedanje Generalne skupštine UN-a na kojoj će predstavnici udruženja žrtava moći sudjelovati samo kao posmatrači, a “zahvaljujući” odluci predsjedavajućeg Skupštine Vuka Jeremića.
– Siguran sam da će Jeremić pokušati usmjeriti i koncipirati stvari na raspravi na način da se pokuša amnestirati ono što su Srbi uradili na Balkanu i naravno da neće uspjeti u tome. Mi smo učinili sve da se pruži šansa da o tom problemu govore oni koji su najveće žrtve nasilja, a Jeremić to nije dozvolio – rekao je Izetbegović.
Ovim je, dodao je, počela manipulacija zasjedanjem Skupštine.
– Vidjet ćemo kuda će sve to skupa ići. Možda je još rano da donosimo ovakve zaključke, ali definitivno nije krenulo dobro – zaključio je Izetbegović.
dnevno.ba