Published On: Sri, tra 10th, 2013

Dačić: "Srpski političari godinama lažu o Kosovu"

dacicTisak  piše o odluci Srbije kada je riječ o dogovoru sa Kosovom, te donosi intervju sa premijerom Dačićem koji kaže da mu je muka pričati bajke o Kosovu.

„Nećemo potpisati,“ ove riječi Aleksandra Vućića, prvog potpredsjednika Vlade Srbije prenosi većina njemačkih medija u svojim izvještajima o odbijanju Srbije da potpiše sporazum sa Kosovom nakon što je održana osma, i posljednja, runda dijaloga između Beograda i Prištine u Briselu pod pokroviteljstvom europske šefice diplomatije Ketrin Ešton.
List Die Welt je članak naslovio sa „Glasno Ne iz Beograda“, a Sueddeutsche Zeitung u naslovu navodi „Pobjeda nacionalista“. Frankfurter Allgemeine Zeitung donosi intervju sa srbijanskim premijerom Ivicom Dačićem koji poručuje: „Muka mi je da pričam bajke o Kosovu.“

Aleksandar Vučić: “Nećemo potpisati”

Europske integracije na čekanju
„Nakon odbijanja iz Beograda najranije bi naredne godine moglo doći do novog pokušaja normalizacije odnosa između Srbije i Kosova, ocjenjuje se u Briselu. U ovoj godini će, zbog parlamentarnih izbora u Njemačkoj, do toga teško doći. U Srbiji su izgubili oni koji su na pregovore sa EU gledali kao na katalizator promjena. Zamjenica premijera Suzana Grubješić upozorila je na to da zamrzavanje europskih integracija znači zaustavljanje dugo očekivanih reformi jer su reforme važne samo tokom pregovora o pristupu EU. I ministar financija Mlađan Dinkić predviđa „štetne posljedice“ za Srbiju,“ piše Sueddeutsche Zeitung ocjenjujući da je Srbija odbijanjem sporazuma sa Kosovom, koji je predložio Brisel, sada znatno udaljena od pregovora sa EU o priključenju.
„SAD i EU ne taje svoje zahtjeve da Srbija mora odustati od teritorijalnih pretenzija na Kosovo. Njemačka kancelarka Angela Merkel je sasvim eksplicitno zatražila od Beograda da ukine pararelne policijske i vojne strukture na Kosovu. „Da bi došlo do pomaka u ovom konfliktu EU se umiješala svom svojom težinom,“ kaže Solveig Richter, politologinja sa Univerziteta Erfurt. Tako je, prema njenim riječima, Eštonova Srbiji kao nagradu za pristajanje na kompromis dala mogućnost počinjanja pregovora o priključenju EU. Već 16. aprila će EU predstaviti svoje izvještaje o napredku kandidata ka članstvu u Uniji. Ali mrkva očigledno nije bila dovoljno privlačna za Beograd,“ ocjenjuje Welt.
„Imao sam profesionalan odnos sa Miloševićem“
Frankfurter Allgemeine Zeitung donosi intervju sa srbijanskim premijerom Ivicom Dačićem. Donosimo dijelove tog intervjua.

Ivica Dačić na grobu Slobodana Miloševića

FAZ: Bili ste osam godina glasnogovornik Slobodana Miloševića i godinama kasnije nakon njegovog svrgavanja s vlasti u jednom intervjuu ste rekli da ste ponosni na to što ste s njim radili. Na šta ste to tako ponosni?
Dačić: Nikada nisam bio lični prijatelj Miloševića i nikada nisam bio njegov lični glasnogovornik, već njegove stranke. Ja sam imao profesionalni radni odnos prema njemu. Ne smije se zaboraviti: Na početku njegove karijere, koncem osamdesetih, početkom devedesetih godina Milošević je uživao veću podršku među Srbima nego i jedan drugi srpski političar prije njega. Onda je došlo do raspada Jugoslavije. Srbi u Hrvatskoj i BiH su se odjednom našli u novonastalim državama u kojima nisu htjeli živjeti. Veliko je pitanje da li bi se drugi u to vrijeme drugačije ponašali, drugačije postupali da su bili na vlasti u Beogradu. Trajati će još neko vrijeme prije nego bude moguće napraviti objektivnu sliku o Miloševiću.
Godine laži o Kosovu
Dačić je u intervjuu za FAZ rekao da je Miloševićeva najveća slabost bila ta što nije mogao procijeniti pravo značenje i snagu Srbije.

Hašim Tači (l), Ketrin Ešton i Ivica Dačić tokom pregovora u Briselu

Kada je riječ o sadašnjem odnosu prema Kosovu, Dačić je rekao: „Srpski političari su više od deset godina lagali kada su tvrdili da Srbija ima suverenitet nad Kosovom. Ja ovdje ne govorim o pitanju da li Kosovo treba pripadati Srbima ili Albancima. Ja govorim o činjeničnom stanju. O tome da se na Kosovu sve razvija u potpuno suprotnom pravcu nego što se tvrdi u beogradskim govorima koji glase „Kosovo je naše“. Jedna je stvar šta Kosovo znači za srpski narod kao ideja i mit, za njegovu istoriju i kulturu, za crkvu, druga je stvar realnost. Dakle, postoji velika razlika između ideje i stvarnog stanja.“
Na pitanje želi li Srbija na Kosovu formirati malu srpsku državu, kao što je Republika Srpska u BiH, Dačić je rekao: „Ne. Želimo samo da Srbi na Kosovu mogu sami regulirati svoje svakodnevne prilike. Trebalo im biti dopušteno da se ujedine u region koji bi naravno bio samo jedan od brojnih regiona na Kosovu. Region kao i drugi europski regioni.“
Mirjana Tomašević Dančević: Zorica Ilić
Odgovorna urednica: Jasmina Rose l DW