Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

IZETBEGOVIĆ: Nema pomaka kada se radi o Gradu Mostaru

Must Read

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kazao je danas novinarima da “nažalost nema pomaka kada se radi o Gradu Mostaru”.
U tom pogledu najavio je kako će se danas u Mostaru sastati bošnjačka udruženja s ciljem da provjere stav Bošnjaka – “šta konkretno hoće, a šta neće u Mostaru”.

– Stranka demokratske akcije Mostar pratit će taj stav, a rukovodstvo u Sarajevu pratit će stav SDA Mostara. Ne bi trebalo biti problem, ako Sarajevo ima četiri općine s punim ovlastima, da u Mostaru ostanu izvjesni relikti – četiri ili šest općina koje će se brinuti o tome da se Mostar jednako i proporcionalno razvija – smatra Izetbegović.

Ocijenio je kako se u ovom trenutku dio gdje žive Bošnjaci ne razvija onoliko ubrzano koliko u dijelu Mostara gdje žive Hrvati.

Na pitanje da li će opstati koalicija na federalnom nivou, odgovorio je da će učiniti sve da koalicija opstane te kako je uvjeren da hoće.

– Ne vidim alternativu, sve ostalo je puno lošija stvar za sve nas, za građane, pa i za političare – istakao je Izetbegović i dodao da Savez za bolju budućnost (SBB), SDA i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) trebaju biti odgovorni i da će opstati.

Izetbegović se osvrnuo i na mogućnost revizije u žalbenom postupku nedavno izrečene presude ratnom lideru Republike Srpske Radovanu Karadžiću i kazao “da se sve prati” i da se čeka neki novi dokaz koji će omogućiti eventualnu reviziju presude, prenosi Fena.

– Naš agenti koji jedini imaju legitimaciju da pokrenu reviziju presude, udubit će se u samu presudu i njen sadržaj i vidjet ćemo ima li novih elemenata. Ako ih bude, nećemo bježati od toga. Nećemo pod tepih gurati patnju kroz koju su ovi narodi i ova zemlja prošli i pokrenut ćemo reviziju, ali nam je potreban novi dokaz – poručio je.

Dodao je kako i Srbi i Bošnjaci trebaju pomno pročitati presudu te pokušati izvući neke dobrobiti iz nje i pokušati popraviti odnose.

Kako je rekao, srpski narod ima šansu da se otarasi kolektivne krivice, i zaključio da sada, 20 godina nakon završetka sukoba u BiH, moramo krenuti jednim drugim, boljim putem.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Najveći izdajnik u povijesti Hrvatske podijelio je zemlju neprijateljima pa pobjegao. Danas je tek ikona neobrazovanih….

SAMO tridesetak kilometara od Sarajeva nalazi se selo Bradina. Radi se o relativno nevažnom mjestu u kojem posjetitelji mogu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -