Published On: Sub, sij 10th, 2015

Izetbegović kroz politički islam majorizira Hrvate i Srbe u BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da je Srpska danas jedina zajednica u BiH koja može samostalno funkcionirati, uprkos tvrdnjama bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izebegoviću koji kaže da “Srpska ne može bez BiH”.

– Izetbegović, kao stvarni kočničar svih dosadašnjih pokušaja bilo kakvog racionalnog dogovora u BiH, očigledno ne odustaje od svoje politike napada na Republiku Srpsku i njeno rukovodstvo sa potpuno jasnim ciljem da pokuša je destabilizirati i razbiti političku strukturu u Srpskoj”, rekao je Dodik na pitanje da prokomentira Izetbegovićevu tvrdnju da “Srpska ne može bez države BiH, bez EU, bez kredita MMF”.

U toj svojoj namjeri, kaže Dodik, Izetbegović za saveznike prima i opoziciju iz Republike Srpske i to ne da bi se kreirala jedna opća politika, već da bi Bakir Izetbegović ostvario svoje interese koji su jasno definirani još u knjizi njegovog oca “Islamaska deklaracija”, koja predstavlja njegov politički manifest u borbi za centraliziranu BiH.

Dodik je rekao da Savez nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/ sa svojim koalicijskim partnerima, kada je ulazio u vlast na nivou BiH, išao je tamo da bi branio interese Republike Srpske, a ne da bi sa Izetbegovićem i njegovim sljedbenicima stvarao zajedničku politiku.

– Izetbegovićevo jedini političko oružje koga se ne odriče je pokušaj etabliranja političkog islama sa kojim bi izvršio majorizaciju Srba i Hrvata i centralizaciju BiH. SNSD je odavno pronikao te Izetbegovićeve namjere koje on vješto pokušava prikriti kroz priču i tobožnju brigu o proeuropskim reformama – rekao je Dodik, koji je lider SNSD-a.