Published On: Sub, ruj 2nd, 2017

Izetbegović: BiH želi biti dobar susjed Hrvatskoj

Kako je rekao, Republika Hrvatska ima pravo spojiti teritoriju, a BiH ima pravo na pristup otvorenom moru.

U tom smislu istakao je da BiH ima akte koji će biti dopunjavani ovih dana nakon sjednica Vijeća ministara te sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Nakon toga će BiH imati stav o ovom pitanju.

“Nadam se da će i Hrvatska krenuti u tom smjeru, da jedni drugima pomognemo, a ne da pravimo probleme”, kazao je Izetbegović.

Još jednom je ponovio da cilj BiH nije zaustavljanje izgradnje Pelješkog mosta, već ostvarivanja prava naše zemlje, a ne uzimanje tuđih prava.

Izrazio je nadu da će kod predstavnika susjedne Hrvatske prevladati razum, ne samo u slučaju sa Pelješkim mostom već i drugim, kao što je Buško jezero, čiju vodu Republika Hrvatska koristi bez sporazuma sa BiH.

Novinarima se u vezi ovog pitanja obratio i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić koji smatra da je ovo pitanje vrlo grubo svedeno samo na temu izgradnje spomenutog mosta.

“Mi uopće govorimo o razgraničenju između BiH i Hrvatske, s posebnim fokusom na razgraničenje na moru koje je u interesu BiH, a to znači poštivanje Konvencije Ujedinjenih nacija o pravu mora”, istakao je.

Pojasnio je da to znači definiranje koridora koji neće biti “nezapriječeni prolaz” već koridor kroz koji će moći ulaziti plovila te koridor kroz koji će biti moguće ulagati u infrastrukturu, bez bilo kakvih ograničenja

“Interes BiH je razgraničenje na moru, što znači da možemo ići u pravcu da Hrvatska može riješiti pitanje svog teritorijalnnog povezivanja, a BiH želi da ima koridor u skladu sa međunarodnim pravom o otvorenom moru”, rekao je predsjedavajući Vijeća ministara.

Izrazio je očekivanje da će ovo pitanje biti riješeno na bazi dobrosusjedskih odnosa i međusobnog razumijevanja te u skladu s normama međunarodnog prava.

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x