Published On: Čet, pro 4th, 2014

IZ WALESA U SIRIJU I NAZAD Britanac spasio 19-godišnjeg sina iz redova IS-a

IZ WALESA U SIRIJU I NAZAD Britanac spasio 19-godišnjeg sina iz redova IS-a

 LONDON Otac tinejdžera iz Cardiffa u Walesu je spasio sina od džihadista koji su ga vrbovali i otpremili u Siriji. Karim Mohammadi se zaputio na opasan put nakon što je saznao da se njegov sin, Ahmed,priključio militantima Islamske države.
19-godišnji Ahmed, tvrdi otac, otputovao je u Tursku zajedno s dvojicom prijatelja kako bi humanitarnim radom pomogao brojnim izbjeglicama iz ratom pogođene Sirije.
No, ovaj student graditeljstva, potpao je pod utjecaj tamošnjih ekstremista i zajedno s prijateljima snimio video u kojem pozivaju mlade muslimane sa Zapada da se priključe militantima na teritoriju samoproglašene Islamske države.
Ocu nije preostalo ništa drugo nego da otputuje u Siriju i pokuša nagovoriti sina na povratak. Sličan pothvat prošlog je mjeseca izvela Nizozemka koja je iz Sirije izvukla 19-godišnju kćerku.
Stariji Mohammadi pronašao je ljude voljne da mu pomognu prijeći tursko-sirijsku granicu, prešao preko granice, pronašao sina i uvjerio ga da pođe kući.
Mladić je uhapšen po povratku u Veliku Britaniju, ali protiv njega nisu podignute optužnice. Podvrgnut je programu deradikalizacije kojeg je propisala britanska vlada za sve povratnike iz trusnog područja.
Britanske vlasti zabrinjava trend odlazaka sve više mladih u Siriju. Mnogi od njih žele se baviti humanitarnim radom, ali neki odlaze kako bi se priključili militantima IS-a.
Toliki broj potencijalnih terorista stvara probleme britanskim sigurnosnim službama, a obitelji se žale kako opasnost od uhićenja sprječava te mladiće u povratku kući.
Procjenjuje se kako u Siriji trenutno boravi više od 500 britanskih državljana, piše Montreal Gazette.