Published On: Čet, pro 4th, 2014

Osmanović: Jasno da će HDZ biti dio državne vlasti, dobro bi bilo da oba mandatara imamo do Božića

Mislim da je to već potpuno jasno, izjavio je potpredsjednik SDA Adil Osmanović na upit je li izvijesno da u državnu vlast ulazi i HDZ BiH, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

– Na razini Federacije BiH skupštinsku većinu sačinjavaju SDA, HDZ i DF, a što je (perk)jučer potvrđeno imenovanjem vodstva Zastupničkog doma (Parlamenta F BiH). Ta parlamentarna većina će biti i na razini države, a kad znamo da imamo potpisan sporazum i sa Savezom za promjene, već je izvjesno da će i Savez za promjene ući u tu skupštinsku većinu, izajvio je Osmanović u intervju Nezavisnim novinama.

Osmanović, kojeg se spominje kao najizglednijeg kandidata za mandatara za sastav Vijeća ministara BiH izjavio je kako ne bi odbio tu poziciju ukoliko ga njegova stranka (SDA) predloži. On je pojasnio kako će Predsjedništvo BiH proceduru konsultacija o imenovanju mandatara pokrenuti odmah nakon konstituiranja Zastupničkog doma Parlamenta BiH (9. prosinca) kada će biti imenovano novo vodstvo tog zakonodavnog tijela i kada će biti jasno tko čini novu parlamentarnu većinu na razini BiH.

Upitan kako, međutim, SDA namjerava pomiriti nepomirljive stavove DF-a, koji i dalje insistira na formiranju najprije državne, pa onda nižih razina vlasti, i HDZ-a, čiji je prioritet formiranje Vlade Federacije, Osmanović kaže kako su potpuno razumljivi stavovi DF-a jer u Vijeću ministara ne participiraju ni oni, kao ni SDA.

-A na razini Federacije, opet, ne participira HDZ, iako ni na toj razini nema DF-a. Prema tome, da ne bi bilo određenih bojazni i osporavanja konstituiranja Vijeća ministara, zato što HDZ već participira na toj razini, smatramo da te stvari treba iskoordinirati. Bilo bi dobro kada bismo u jednom danu završili taj posao, kazao je Osmanović.

Upitan može li se onda najaviti da ćemo do katoličkog Božića, ili najdalje do Nove godine dobiti mandatara koji će otpočeti konsultacije za novi sastav državne vlade Osmanović je kazao da bi to bila dobra poruka.

„ Bila bi dobra poruka građanima da će određeni procesi u BiH krenuti uzlaznom putanjom za dobrobit svih i da do 25. prosinca dobijemo mandatara, što bi, čini mi se, bilo prvi put u tom roku nakon Daytona. To bi, također, pokazalo da ove političke stranke, koje namjeravaju konstituiratiu državnu vlast, pokazuju odgovornost i spremnost da se uhvate u koštac sa svim problemima koji su veliki, ogromni, kazao je Osmanović.

Upitan ulazi li koalicija Domovina u izvršnu vlast u RS, Osmanović je odgovorio: „Sve opcije su otvorene“. Podsjetimo, predsjednik RS Milorad Dodik u utorak je izjavio kako “Domovina” neći činitio skupštinsku većinu u Rs, niti biti dio izvršne vlasti u tome entitetu.

Nove vlasti BiH nesumnjivo čekaju velike reformske obaveze na putu prema EU, a kao uvod u najavu pojačane diplomatske ofanzive Bruxellesa je i sastanak 11 političkih lidera iz BiH s dužnosnicima EU, koji je najavljen za petak u Sarajevu. Upitan što očekuje od ovog sastanka Osmanović je odgovorio kako su međunarodna zajednica i EU očito prepoznale nastojanja političkih stranaka koje žele da konstituiraju vlast na razini BiH i ubrzaju put prema EU.

-Dokument koji je potpisan u Sarajevu je jasno opredjeljenje okretanja običnom čovjeku i zaustavljanja bespotrebnih prepirki, pokušaja dovođenja investicija i stabiliziranja političke situacije. Pozdravljamo britansko-njemačku inicijativu, kao i ovaj sastanak koji će sigurno biti ohrabrenje da se krećemo u dobrom pravcu, kazao je Osmanović za Nezavisne novine. /HMS/