Published On: Uto, lis 23rd, 2012

IZ fetvom zabranila organiziranje i sudjelovanje u bajramskim dernecima

VFoto: Almir Panjeta/Arhiv/Klix.baijeće za fetve Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas je donijelo fetvu kojom se zabranjuje organiziranje i učestvovanja u tzv. bajramskim sijelima, partijima i dernecima koje organiziraju pojedine ugostiteljske radnje uz šerijatom zabranjene sadržaje.

“Povodom pojave oglasa u kojima pojedine ugostiteljske radnje i kafići oglašavaju organiziranje tzv. bajramskih sijela, derneka, partija, fešti…, uz šerijatom zabranjene sadržaje, donosim sljedeću fetvu…”, stoji u fetvi koju potpisuje fetva-emin dr. Enes Ljevaković.

Fetvu prenosimo u cjelosti:

“Haram je (veliki grijeh) zloupotreba islamskih simbola i blagdana kao što su dva Bajrama u svrhu oglašavanja tzv. bajramskih sijela, derneka, partija, fešti i sl. koje vrše pojedine ugostiteljske radnje i kafići dovodeći najveći islamski blagdan Bajram u vezu s kafanskim ambijentom pijanki, terevenki i šerijatom zabranjenih oblika zabave, često uz učešće pjevača i pjevačica iz drugih kultura i sredina koji ne osjećaju i ne razumiju duh i smisao Bajrama.

Bajram je blagdan radosti u kojemu se muslimani na primjeren, duhu islama saobrazan, način raduju i vesele nakon obavljenog ibadeta Bajram-namaza i iskazane ljubavi, predanosti i odanosti Uzvišenom Allahu i vrijednostima Njegove vjere.

Oni koji organiziraju, učestvuju ili na bilo koji način podupiru spomenutu zloupotrebu, skrnaveći vrijednosti i kulturu Bajrama, čine veliki grijeh i zaslužuju našu osudu i gnušanje.

Zato pozivamo muslimane da se ne odazivaju šejtanskim pozivima, da ne učestvuju u spomenutim haram sijelima i dernecima te da i ubuduće izbjegavaju objekte u kojima se dešavaju takva skrnavljenja.

Uzvišeni Allah kaže: ‘Jedni drugima pomažite u dobročinstvu i čestitosti, a ne sudjelujte u grijehu i neprijateljstvu…!'”, objavljeno je na stranici Rijaseta IZ BiH.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare