Published On: Mon, Mar 13th, 2017

IVANICA: Počela izgradnja graničnog prijelaza

Danas je obilježen početak rekonstrukcije i izgradnje novog međunarodnog graničnog prijelaza Ivanica, između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, saznaje Hrvatski Medijski Servis. 

Prema rokovima iz ugovora potpuno novi gramični prijelaz, čija vrijednost iznosi 1,7 miliuna maraka, trebao bi biti otvoren u roku od šest mjeseci.

Početak radova obilježen je posjetom gradilištu direktora UNO, Mire Džakule i načelnika općine Ravno, Andrije Šimunovića, te gradonačelnika Trebinja, Luke Petrovića.

Projekat izgradnje međunarodnog graničnog prijelaza Ivanica urađen je u skladu sa svim standardima Europske unije kako bi zadovoljio sve tražene potrebe za promet putnika i roba, a posebno roba koje zahtijevaju fito-sanitarni inspekcijski nadzor.

Prijelaz će imati ukupno četiri traka, dva za ulaz u BiH i dva za izlaz.

Prijelaz će biti urađen na način da će postojati dio za putnički promet i dio za teretna motorna vozila.

Na terminalu koji se nalazi uz sam granični prijelaz biće smještene i sve inspekcijske službe, čije prisustvo je potrebno zbog kategorizacije graničnog prijelaza i dozvoljenu vrstu roba koje mogu prelaziti na ovom prijelazu.

Podsjećamo, izgradnja novog prijelaza Ivanca kasni gotovo tri godine i to zbog problema oko eksproprijacije zemljišta. UNO je odmah uspjela da kupi 2.500 četvornih metara, a sporno je bilo 700 četvornih metara gdje su postojala tri vlasnika sa kojima se nikako nije mogao postići dogovor. Tek po okončanju svih aktivnosti pred nadležnim instutucijama i po pribavljanju svih neophodnih dozvola za gradnju, danas je svečano obilježen početak radova.

Po okončanju radova ovo će biti još jedan novi moderan granični prijelaz u vlasništvu UNO. /HMS/