Published On: Pon, ožu. 13th, 2017

MCGURK: Borci Islamske države opkoljeni su u zapadnom Mosulu i ondje će i umrijeti

Borci tzv. Islamska država (IS) opkoljeni su u zapadnom Mosulu, njihovu posljednjem važnom uporištu u Iraku, jer su iračke snage prekinule sve pristupe cestom, izjavio je američki dužnosnik.

“IS je opkoljen. Tijekom noći je 9. oklopna jedinica  iračke vojske sa sjedištem blizu Baduša sjeverozapadno od Mosula, prekinula posljednji cestovni pristup” drugom gradu u zemlji, izjavio je u nedjelju novinarima u Bagdadu posebni američki izaslanik međunarodne koalicije protiv džihadista  Brett McGurk.

“Svi borci koji se nalaze u Mosulu ondje će i umrijeti”, rekao je McGurk. “Odlučni smo ne samo pobijediti ih u Mosulu, nego i spriječiti da pobjegnu”.

Američki dužnosnici nedavno su procijenili da je 2.500 džihadista prisutnih na zapadu Mosula te u gradu Tal-Afar, na zapadu.

Grad je u lipnju 2014. osvojila ultraradikalna sunitska grupa u brzoj ofanzivi koja joj je omogućila da se domogne velikih dijelova iračkog teritorija zapadno i sjeverno od Bagdada.

No, IS je otada izgubio 60 posto ukupnog teritorija, po McGurku.

Iračke snage preuzele su od IS-a “više od trećine” zapadnog dijela Mosula nakon pokretanja ofanzive na taj sektor grada 19.veljače, kazao je general Man al-Sadi, iz elitnih jedinica za borbu protiv terorizma, prenosi Hina./HMS/

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer