Ivanić: SDA ima obvezu izaći iz vlasti, to je demokratska praksa svugdje u svijetu

Promjena vlasti u skladu s parlamentarnom većinom sastavni je dio demokratske prakse, izjavio je u intervjuu za “Dnevni avaz” Mladen Ivanić, predsjednik Partije demokratskog progresa, komentirajući najnovija zbivanja na političkoj sceni u BiH.

– Mislim da je SDA pogriješila što se nije povukla iz vlasti onda kada je odbila prihvatiti proračun, jer je u tom slučaju taj potez bio očekivan i povlačenje je bila njihova obveza. Svojevremeno, kada je PDP rekao da se ne slaže sa SNSD-om, mi smo izašli iz Vijeća ministara BiH. Nikada nismo pravili bilo kakav problem, jer je to bila naša politička odluka. Što se tiče promjene vlasti i skupštinske većine, ne vidim tu ništa problematično.

Naprotiv, to je definirano demokratskim principima i u skladu je s demokratskom praksom svuda u svijetu. No, mislim da će nova skupštinska većina imati problem kako da dođe do promjena o kojima svi govorimo. Prije svega mislim na promjene u vlasti na federalnoj razini, izjavio je Ivanić.

Ivanić misli kako SDA, ipak neće blokirati imenovanje novih ministara u Vijeće ministara, jer bi time verificirala politički stil koji je svojevremeno rađen u RS.

Smatram da se neće opredijeliti za blokadu institucija BiH i da SDA trenutno više računa vodi o tome hoće li moći zaustaviti promjene na federalnoj razini.

Upitan kako gleda na ulazak SBB BiH i HDZ-a u vlast on je kazao kako misli da je odluka SBB BiH da sada uđe u vlast dobar, ali pomalo i rizičan potez.

-Dobar, jer zbog sadašnjih, a vjerojatno i budućih međusobnih odnosa SDP-a i SDA, SBB BiH zasigurno postaje stranka sredine, koja će ozbiljno držati konce dugoročne političke situacije. S druge strane, u ovom trenutku postoji i rizik što će SBB u vrlo kratkom razdoblju pred izbore dijeliti odgovornost za ranije nastalo stanje, a ono nije nimalo dobro. Što se tiče dva HDZ-a, mislim da su potpuno legitimni predstavnici hrvatskoga naroda i da su i ranije trebali ući u vlast.

Ivanić je komentirao i optužbe SNSD-a da opozicija stoji iza prosvjeda građana protiv gradnje na zelenim površinama u centru Banje Luke kazavši kako bi volio da su bili toliko snažni, i da imaju toliki utjecaj.

-Ali, to je autohtoni pokret građana Banje Luke, koji su nezadovoljni onim što se događa u gradskim strukturama. To je građanski bunt mnogo samostalniji i mnogo ozbiljniji nego što to vlast misli. Ovo je građansko “ne” osionoj vlasti koja zarad prikupljanja novca uništava grad.